Sase familii din Zemes risca sa fie stamutate intr-o alta zona a comunei

   

Specialistii in petrol si gaze sunt de parere ca zacamantul nu poate fi exploatat si locuitorii sunt in pericol. Momentan, familiile sinistrate locuiesc intro anexa a stadionului Gloria Zemes si asteapa banii promiti de Consiliul Judetean si Prefectura, scrie Adevarul.

Cele sase familii din comuna Zemes nu se pot intoarce la casele lor. Aceasta deoarece specialistii Institutului National de Petrol si Gaze din Ploiesti au descoperit, dupa primele cercetari in zona, ca zacamantul nu poate fi exploatat si emanatiile de gaze vor continua ani buni.

Din aceasta cauza niciun specialist din Romania in petrol nu poate garanta 100% ca zona este sigura si ca oamenii se pot intoarce linistiti in propriile gospodarii. Cercetarile petrolistilor continua si in urmatoarea perioada insa, cea mai probabila varianta este stramutatea oamenilor intro alta parte a comunei.

"Problema a inceput in urma cu 18 ani, cand o suprafata de 500 de metri lungime, doi kilometri latime si grosime de 15 centimetri sa deplasat. Practic, un deal intreg a luato la vale. Pe acea suprafata de teren erau mai multe sonde active, care au fost avariate si zacamintul sa raspandit", a explicat Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti care, in ultima perioada, a cercetat zona Zemes.

De frica emanatiilor de gaze si a unor posibile explozii, primarul Selaru a decis sa cumpere un explozimetru (n.r. un aparat cu care se masoara volumul si concentratia gazelor). Costul aparatului se ridica la 5.200 de euro si va fi adus din Austria, iar masuratorile vor fi realizate saptamanal. "Voi trimite oameni din Primarie la specializare si vor invata cum sa foloseasca si sa calibreze aparatul. Sa cunoastem macar care sunt emanatiile de gaze din comuna si sa ne ferim de eventualele explozii", a afirmat primarul Selaru.

Consilerii judeteni vor aproba in sedinta care va avea loc la sfarsitul lui ianuarie aproximativ 3.000 de lei pentru fiecare familie sinistrata. Totodata, Prefectura Bacau a propus ca saptamana viitoare sa inceapa in Zemes anchete sociale si fiecare familie sa primeasca intre 2.000 si 7.000 de lei.
Citeste mai multe despre familii Zemes stramutate
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 02:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Un jurnalist din Bacau a castigat la CEDO un proces cu statul roman, pentru nerespectarea libertatii de exprimare
Bloggerul bacauan "Aghiuta" - jurnalistul Florin Popescu (Ziarul de Bacau) - a castigat un proces cu ...
Procurorii au clasat dosarul directoarei Teatrului Bacovia, intocmit la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate: "Fapta nu exista"
Dosarul penal al Elizei Noemi Judeu, directoarea Teatrului Bacovia, intocmit la sesizarea Agentiei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor