Se mentine alerta de la Zemes

   

Dupa explozia care a zguduit comuna Zemes, in luna decembrie a anului trecut, nivelul concentratiei gazelor in zona continua sa fie unul peste limita, existand permanent pericolul producerii unei explozii. Pe langa masuratorile efectuate de E.ON Gaz, OMV Petrom a comandat o cercetare pentru analiza concentratiilor de gaze, cauza acumularilor si stabilirea unor masuri pentru eliminarea acestora. Societatea s-a lovit insa de refuzul localnicilor care nu permit accesul reprezentantilor societatii pe terenul lor.

"Ei invoca faptul ca acest studiu ar putea schimba rezultatele unei eventuale contraexpertize, in dosarul actiunii intentate de acestia societatii OMV Petrom, la Judecatoria Moinesti. Ei vor decide in perioada urmatoare, dar daca vor refuza, OMV se va adresa instantei civile", a explicat Gheorghe Hura, inspector guvernamental. Studiul consta in 80 de foraj, pe o zona de 4 hectare.

Se cauta un parteneriat public-privat

Situatia sinistratilor nu a fost inca solutionata, aceasta pentru ca terenurile pe care le oferea OMV Petrom nu aveau utilitatile si drumul de acces corespunzator, iar Consiliul Local nu dispune de terenuri pentru efectuarea de schimburi si nici de fonduri pentru cumpararea unui bloc de garsoniere. "Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta trebuie sa ia in considerare un parteneriat public-privat pentru achizitionarea unui teren de circa 3000 de mp, constructia locuintelor si identificarea surselor de finantare", a mai explicat Hura. Primarul din comuna trebuie acum sa intocmeasca un dosar pentru fiecare locuinta, care sa includa si o declaratie a proprietarilor vizavi de optiunea de solutionare. "Societatea in cauza este dispusa sa ajute sinistratii, dar nu de pe pozitia de vinovat, asteptand rezultatele anchetei si expertizei tehnice demarate", a subliniat inspectorul guvernamental. Prefectul Constantin Scripat a reamintit factorilor implicati ca asteapta rezultatele anchetei, dupa care va dispune noi masuri in acest caz. (A. Gavrila)
Citeste mai multe despre mentine alerta Zemes explozie gaze Zemes
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 07:10
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Un jurnalist din Bacau a castigat la CEDO un proces cu statul roman, pentru nerespectarea libertatii de exprimare
Bloggerul bacauan "Aghiuta" - jurnalistul Florin Popescu (Ziarul de Bacau) - a castigat un proces cu ...
Avarie! Mai multe orase si comune din judetul Bacau raman fara apa
CRAB anunta o interventie pe una dintre conductele de aductiune, in urma careia mai multe orase si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor