Sinistratii din Zemes s-au mutat in vechile locuinte

   

Familiile sinistrate din Zemes si-au luat inima in dinti si s-au mutat saptamana trecuta inapoi in propriile case dupa ce si-au petrecut opt luni in baza sportiva din comuna. Ei spun ca s-au mutat, in timp ce autoritatile sustin ca au voie sa intre doar in timpul zilei, dar nu se pune problema locuirii pentru ca pericolul este iminent.

"Saptamana trecuta s-au facut masuratori si concentratia a fost 0. Noi oricum eram decisi sa ne mutam inapoi si asta am si facut. Am chemat si un preot sa sfinteasca si ne vedem de treburile gospodaresti", ne-a spus Romeo Dirlau, unul dintre sinistratii care a decis sa revina in casa in care si-a dus traiul pana acum. Nu are inca energie electrica in casa si nici gaze, drept urmare a facut deja solicitare la E-ON Moldova pentru rebransare. "Au revenit in casa si vecinii mei, dar am fost de acord cu autoritatile inca de saptamana trecuta sa nu aducem copiii si batranii", ne-a mai spus barbatul. Oamenii au ajuns la disperare, dupa ce timp ce opt luni au asteptat un raspuns cu privire la vinovati si mai ales o solutie pentru situatia lor locativa. "Au vrut sa ne faca niste case ca la Saucesti. Credeti-ma, am fost acolo. Nu vreau o casa din boltari, cu doua ferestre si usi prin care se vede. Eu vreau sa raman la mine in comuna", mai spune Dirlau.

Nu au voie sa se mute

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau, oamenii au voie doar sa intre in timpul zilei pentru a ingriji de gospodarie, dar in nici un caz nu au voie sa ramana tocmai pentru ca pericolul este iminent.
"Situatia in zona este aceeasi. Se fac masuratori periodice pentru a vedea concentratia de gaze, dar aceasta depinde de mai multi factori externi. Ordinul de evacuare este inca in vigoare", a explicat maiorul George Enache, ofiter ISU Bacau. Acesta mai spune si ca oamenii au voie "sa intre controlat, pentru treburile casnice, dar nu s-a dat acordul pentru a se muta. Monitorizam situatia in continuare".

Ancheta penala aproape de final

O veste buna vine insa din partea organelor de politie care sunt in curs de finalizare a anchetei penale. "Rezultatele anchetei vor fi inaintate organelor penale, a confirmat Gheorghe Hura, inspector guvernamental. Restrictia ramane in continuare pentru ca pericolul nu fost izolat, chiar daca in zilele de 20 si 21 iulie masuratorile au indicat valori de 0 ale concentratiei de gaze in zona caselor. Totusi, la puturile de captare concentratia ramane in continuare mare". Deocamdata, rezultatele anchetei nu sunt publice.

Habitat va face case

Dupa vizita intreprinsa de prefectul judetului, Constantin Scripat, saptamana trecuta, in Zemes, s-a decis incheierea unui parteneriat intre Prefectura, Primaria Zemes, Petrom si Habitat for Humanity Comanesti, organizatia urmand sa le faca locuinte sinistratilor, pe modelul propriilor case si pe terenul pus la dispozitie de compania petroliera. "Au initiat un parteneriat, doar atat, dupa opt luni de chin. Nimic concret, un act semnat. Nu se poate asa ceva!", precizeaza clar Romeo Dirlau.

Andreea Gavrila
Marti, 26 Iulie 2011, ora 07:10
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Primaria va asfalta doar doua strazi in 2021. Viziteu: "Pentru restul de strazi, vor fi doar proiecte anul acesta"
Primarul Bacaului si-a propus ca in acest an sa modernizeze doar doua strazi din municipiul Bacau. ...
Unde vor functiona cele sase centre de vaccinare anti-COVID din municipiul Bacau
Primaria Bacau a pregatit mai multe locatii pentru derularea operatiunii de vaccinare anti-Covid 19 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor