Un avion de tip IAR 99 Soim s-a prabusit langa Bacau

   

Accidentul a avut loc ieri in zona localitatii Nicolae Balcescu * pilotii au reusit sa se catapulteze * o comisie numita la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene va investiga cauzele producerii incidentului
O aeronava de tip IAR 99 Soim cu dubla comanda din Baza 95 Aeriana "Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu" de la Bacau s-a prabusit ieri in jurul orei 13.30, in zona localitatii Nicolae Balcescu. Cei doi piloti au reusit sa se catapulteze si s-au salvat in lacul de acumulare Galbeni, de unde au fost recuperati de echipele de salvare. "Amandoi sunt constienti", a precizat mr. Andrei Grecu, purtator de cuvant ISU Bacau. Cei doi piloti au fost transportati la unitatea militara, unde au fost evaluati si apoi transportati la spital pentru investigatii suplimentare.

Pilotii, vazuti de un elicopter militar

Conducerea Bazei 95 Aeriana a pus in aplicare de urgenta planul de interventie in astfel de situatii si a trimis la locul accidentului un elicopter care i-a depistat pe cei doi piloti cazuti in apa si au incercat sa localizeze si epava avionului prabusit. La fata locului au ajuns si ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, impreuna cu seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca. Potrivit procedurilor, o comisie numita la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului.

Incidentul are loc la o saptamana dupa ce un MiG 21 Lancer s-a prabusit in timpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit in explozia produsa dupa prabusirea aparatului. Zborul cu avioanele IAR 99 Soim au inceput la Baza 95 Aeriana Bacau in anul 2012 si au constituit o alternativa de instructie a pilotilor bacauani la vechile MIG-uri. Avionul IAR - 99 Soim are o foarte buna manevrabilitate si este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa. Versiunea modernizata IAR-99 Soim este echipata cu un sistem de avionica similar cu cel de pe MiG-21 LanceR. Totodata, avionul IAR-99 SOIM este utilizat pentru antrenamentul avansat, destinat inclusiv pentru avioanele multirol, precum si pentru misiuni de sprijin aerian apropiat si de recunoastere.

Doi piloti militari au murit in elicopterul care s-a prabusit acum cinci ani

Acesta este cel mai grav accident aviatic petrecut in judetul Bacau dupa ce, pe 7 martie 2013, un elicopter de tip IAR-330 Puma Socat al Ministerului Apararii apartinand Flotilei 95 Aeriene Bacau s-a prabusit in zona localitatii Beresti-Bistrita. La bordul aparatului de zbor se aflau cinci persoane, dintre care doua si-au pierdut viata, iar trei au fost ranite. Cei doi militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic sunt maistrul militar cls. a III-a Laurentiu Chiru si plutonierul Vasile Manolache, iar cei trei care au fost raniti se numesc Petru Pricop, locotenent-comandor, Catalin Balmus, capitan, si Doru Nanescu -caporal. Laurentiu Chiru avea 33 de ani, era necasatorit si indeplinea functia de mecanic de bord, in timp ce Vasile Manolache avea 37 de ani, era casatorit, are un copil si indeplinea functia de sanitar militar. La cinci ani de la tragedie, nici pana astazi nu au fost facute publice rezultatele anchetei privind cauzele producerii accidentului. Florin CRACIUN
Marti, 17 Iulie 2018, ora 07:39
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor