Bacșișul plătit de un român la nota de plată, fără să fie întrebat: "Dragi cârciumari, ați găsit o nouă metodă de a jumuli clienții"

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 15:42
7821 citiri
Bacșișul plătit de un român la nota de plată, fără să fie întrebat: "Dragi cârciumari, ați găsit o nouă metodă de a jumuli clienții"
Imagine din centrul vechi FOTO captură YouTube

Un român a relatat pe rețelele sociale cum s-a încheiat vizita sa într-un local din Centrul Vechi al Capitalei.

Acesta a lăsat bacșiș 15% din nota de plată, fără să fie întrebat înainte, după cum a relatat în observatorulph.ro.

"Sâmbătă trecută, am fost la meciul din Liga Campionilor la handbal feminin dintre CSM București și Odense. Dar, înainte să ajung la Sala Polivalentă, am vizitat Muzeul de Istorie. De la atâta ”haur” din Tezaurul României de la muzeu mi s-a făcut foame, așa că am ajuns în primul restaurant din zonă (eu, ”țăran” de Ploiești habar nu aveam că era în Centrul Vechi).

Am ales unul cu specific italian – Martina Ristorante, pentru că mă cam grăbeam să ajung la meci și cu o pizza nu prea ai cum să-ți iei țeapă.

Toate bune și frumoase, eu am mâncat pizza la care visam, apoi am cerut nota de plată, menționând că voi achita consumația cu cardul.

Asta deși legea, pe care o poți găsi rapid pe google, spune că este opțional: ”operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei (…) Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului

Așadar, ar fi fost normal să mi se prezinte o notă de plată și să bifez eu valoarea bacșișului, nu să-l încarce direct pe bonul fiscal.

Inițial, am vrut să cer socoteală pentru această practică nesimțită, de a te obliga să achiți bacșișul.

Am renunțat rapid după ce am citit în privirile celor cu care am luat masa mesajul ”pe bune că vrei să faci scandal pentru asta? Plătește și hai să mergem că întârziem la meci”.

Am plătit, înjurând în gând foamea de bani a ”capitaliștilor” din centrul vechi al vieții, dar m-am jurat că le fac o ”dedicație” aici pentru a atrage atenția asupra acestui gest care cred că va ajunge o ”politică” a majorității localurilor.

Închei cu o urare de început de an fiscal: ”Dragi cârciumari, în cazul în care ați descoperit această nouă metodă de a jumuli clienții, sper să vă lovească falimentul și să vă calce ANAF-ul, DSP-ul, OPC-ul, Poliția Locală, DSV-ul și restul de instituții de control unde trebuie să dați voi bacșiș!”

După apariția articolului am fost contactat de patronul localului, care și-a cerut scuze public pentru această practică.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#bacsis, #nota de plata, #restaurant, #centrul vechi , #stiri sociale