Bacteria ucigașă care poate fi luată chiar în timpul unui duș în camera de hotel. Pandemia a avut un rol important în dezvoltarea ei

Luni, 30 Mai 2022, ora 09:04
11123 citiri
Bacteria ucigașă care poate fi luată chiar în timpul unui duș în camera de hotel. Pandemia a avut un rol important în dezvoltarea ei
În vacanță trebuie să avem grijă unde ne cazăm FOTO: Pexeles.com

Stațiunile de vacanță populare ar putea expune turiștii riscului unei infecții bacteriene grave care poate duce la pneumonie care pune viața în pericol, au dezvăluit o serie de noi studii.

Oamenii de știință au descoperit că până la două treimi dintre hotelurile din destinații precum Grecia, Insulele Canare și Maroc riscă să răspândească infecția – numită legionella sau boala legionarilor – care se ascunde în apa stagnantă, scrie Daily mail.

Avertismentul vine după ce s-a descoperit că o femeie de 70 de ani din Marea Britanie a murit după ce a contractat infecția în timp ce se afla în vacanță în Republica Dominicană. Femeia s-a îmbolnăvit în 2019. La scurt timp după ce a făcut duș în camera de hotel a ajuns la spital cu simptome violente de vărsături și diaree. Apoi a făcut pneumonie. Medicii nu au reușit să o salveze, ea murind după ce a făcut insuficiență de organ.

Cauza deceseului a fost legată de bacteria legionella. Soțul ei a primit ulterior o scrisoare de la compania de turism unde comandaseră vacanța în care se vorbea despre apa contaminată din hotelul unde fuseseră cazați. Cazul lor nu era singular, mai mulți turiști cazați acolo făcând această boală.

Ce este boala legionarilor

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella, se arată într-un document al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor.

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă.

În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.

Cum riscăm să luăm boala legionarilor și ce legătură are cu pandemia de COVID-19

Bacteriile legionella prosperă în clădirile mari – cum ar fi hotelurile și blocurile de birouri – unde crește în alimentarea cu apă, în special în zonele cu climă caldă, unde căldura le ajută să se reproducă.

Piscinele și unitățile de aer condiționat ruginite și murdare sunt locuri comune de contaminare, deoarece pot acumula apă caldă, stagnantă, care se dispersează sub formă de picături în aer, care sunt apoi inhalate.

Dar bacteriile pot pândi și în dușuri și robinete care nu au fost folosite de câteva zile. Acum, experții în microbiologie îi avertizează pe turiști să ia măsuri vitale pentru a se proteja împotriva riscului de infecție.

Acest lucru este deosebit de crucial după pandemie, deoarece unele stațiuni s-ar putea să fi deschis doar recent anumite camere de hotel, pe măsură ce industria turismului revine la normal.

Care sunt zonele de risc din structurile de cazare turistică

Există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:

• dușuri și robinete,

• unități spa/căzi cu bule de aer,

• turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat,

• fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior,

• vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină,

• sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.

Cum ne putem feri de bacteria legionella

Specialiștii spun că în cazul în care ajungem într-o cameră de hotel unde apa nu a mai fost folosită de câteva zile, este bine să deschidem robinetele și să le lăsăm să curgă 5-10 minute. Apoi, cu gura și nasul acoperite, eventual ținându-ne respirația, mergem și închidem robinetele. Ieșim imediat și așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a folosi baia. Dacă baia are fereastră aceasta trebuie deschisă, iar dacă are extractor, acesta trebuie pornit.

Ghidurile de sănătate și siguranță spun că sursele de apă caldă trebuie menținute la minimum 50C, deoarece aceste bacterii nu pot supraviuețui la această temperatură. De asemenea, apa rece ar trebui să fie sub 20C pentru a opri reproducerea bacteriilor.

Hotelurile, centrele de agrement și clădirile mari trebuie să trateze în mod regulat apa cu substanțe chimice pentru a distruge coloniile de legionella. Însă studiile recente arată că mulți nu fac acest lucru.

Într-un raport din revista Travel Medicine And Infectious Diseases, oamenii de știință care au testat 204 hoteluri din Insulele Canare – vizitate de 600.000 de britanici pe an – au descoperit că 12% aveau bacterii legionella în instalațiile sanitare, aerul condiționat sau piscinele lor.

Un studiu similar în Grecia a constatat că din 51 de hoteluri, 75% au prezentat contaminare în alimentarea cu apă. Și în septembrie 2021, testele pe probe de apă de la 118 hoteluri din Maroc au arătat că mai mult de jumătate aveau niveluri de legionella suficiente pentru a provoca îmbolnăviri.

Aproximativ jumătate din cei 300 până la 400 de britanici care sunt infectați cu legionella în fiecare an o prind în străinătate. Odată diagnosticată infecția, medicii se referă la afecțiune ca boala legionarilor.

Cât de gravă este boala legionarilor. În unele cazuri mortalitatea este de 30%

În timp ce rata medie de deces este de aproximativ unul din zece, la cei cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu poliartrită reumatoidă sau insuficiență renală, poate ajunge până la 30%.

Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă.

Infecțiile pot apărea și acasă, după întoarcerea din vacanță, dacă apa nu este tratată. Turiștii care se întorc din concediu ar trebui să lase apa să curgă 5 minute dacă nu a mai folosit nimeni robinetele timp de mai multe zile.

Unde pot supraviețui și unde se pot multiplica bacteriile

Legionella

• în apă la temperaturi cuprinse între 20°C și 50°C,

• în rezervoare sau cisterne cu apă caldă și rece,

• în conducte cu debit redus de apă sau prin care nu curge deloc apa (aici se încadrează și cele din camerele

neocupate),

• în sedimentele (biofilmele) și murdăria de pe suprafețele interioare ale conductelor și ale rezervoarelor,

• pe cauciucul și fibrele naturale din mașinile de spălat și dispozitivele de etanșare,

• în boilere și rezervoarele de stocare a apei calde,

• în depunerile de piatră și în rugina din conducte, dușuri și robinete.

Aceste condiții stimulează dezvoltarea bacteriilor Legionella și măresc riscul de infectare a oaspeților și a membrilor

personalului.

O investigație din 2017 a constatat că aproape o treime din probele de apă prelevate de la capete de duș și țevi de baie din 100 de proprietăți domestice din sudul Angliei aveau urme de legionella.

Anual se raportează peste 1 000 de cazuri de persoane care au contractat boala legionarilor în urma unor călătorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#bacteria ucigasa legionella, #boli vacanta hotel, #concedii strainatate, #boala legionarilor , #spital