Cazurile în care apa Mării Negre are cantități mari de bacterii periculoase au crescut în ultimii ani. Recent, autoritățile au emis alerte pentru plajele neamenajate de la Vadu şi Corbu, acolo unde au fost înregistrate cantități de E.coli peste limita admisă. Un biolog explică motivele pentru care se ajunge la astfel de situații.
Conform lui Adrian Bâlbă, biolog marin, două dintre cele mai plauzibile motive ar fi un fenomen natural, dar și ignoranța turiștilor care au transformat marea în toaletă publică.
„În nordul litoralului apa e mai puțin sărată, bogată în nutrienți, adâncimea e destul de redusă și bentosul (fundul apei) e deseori mâlos. De aici apare posibilitatea ca numărul de bacterii să fie mai mare în mod natural”, explică specialistul un fenomen natural care nu poate fi combătut.
„În aceeași măsură se poate spune și despre lipsa de organizare a plajelor, care nu au toalete publice în condițiile în care acolo se campează, adică se stă și noaptea. În lipsa vegetației turiștii iubitori ai naturii sălbatice își fac nevoile în mare”, a precizat biologul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Mulți dintre turiști ignoră avertizările autorităților privind evitarea îmbăierii, ceea ce ar putea duce la probleme majore.
„În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu, din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei”, anunța DSP Constanţa săptămâna trecută.
„Trebuie să facem o diferență între ceea ce înseamnă riscul real dat de Escherichia Coli - am putea face infecție urinară, digestivă, chiar și infecție generalizată și să avem un prognostic rezervat - și ce înseamnă contactul accidental cu apa contaminată. Sigur că în momentul în care vorbim de o apă contaminată ideal ar fi să nu intrăm, să fim prudenți și să evităm”, a declarat pentru Adevărul medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Infecția cu E-coli s-ar produce în momentul în care am bea apă infestată, iar acest lucru, se cam întâmplă atunci când înotăm sau doar ne bălăcim „Lucrurile merg proporțional: o cantitate mică de apă înghițită, risc mai mic de contaminare”, continuă medicul.
„Marea, bazinele acvatice naturale, au mai multe bacterii decât alge, ba chiar mai multe virusuri decât bacterii”, completează ideea și biologul Adrian Bâlbă.
„Sunt virusuri bacteriofage care, dacă ar fi puse cap la cap, deși sunt foarte mici, șirul lor ar ajunge pe Lună. Indicele de sănătate al apelor se măsoară în număr total de germeni și numărul de bacterii coliforme. Escherichia coli e una dintre acestea, nu singura. Și chiar dacă ar fi chiar E. coli asta, nu toate tulpinile sunt patogene pentru om. Multe sunt simbionți ai intestinului gros - de la care are și numele - coli (colon). Infecțiile, în general, depind de cantitatea de germeni - așa numita doză infectantă sau inoculum. Deci e normal să se stabilească niște limite, care odată depășite nu înseamnă decât posibilitatea infecției, adică risc - și de aici recomandarea evitării scăldatului”, spune Bâlbă. Biologul atenționează că nu este vorba despre o interdicție a autorităților, ci despre o recomandare a specialiștilor în sănătate publică.
Microorganisme în apa mării sunt și vor fi peste tot, explică medicul infecționist Adrian Marinescu.
„Sunt în orice apă. Nu există nici o apă sterilă. Și într-o sticlă de plastic se pot dezvolta. În toate stațiunile de pe litoral în apă sunt microorganisme de toate felurile. Și nu numai E-coli. Problema apare atunci când aceste microorganisme depășesc limita admisă, când se dezvoltă într-o cantitate foarte mare. Este inevitabil, la un moment dat, din când în când, ca acestea să ajungă la o concentrație care depășește limita admisă. Important este ca atunci când suntem atenționați cu privire la acest lucru să luăm în considerare avertismentul și recomandările autorităților” a mai spus dr. Marinescu.
Medic infecționist: „E greu de aflat sursa de contaminare. Virusul poate fi luat de oriunde”
Medicii nu se așteaptă ca spitalele din Constanța să fie luate cu asalt de turiști infectați cu E-coli. Și chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nimeni nu va ști cu exactitate cum, de unde au contactat oamenii bacteria.
„În general, vara este sezonul bolilor digestive. Acea persoană care a făcut o infecție digestivă nu va ști de unde a contactat bacteria. Poate a luat-o din alimentele contaminate. E greu de aflat mai ales dacă omul a mâncat la terase, restaurante, dacă a cumpărat mâncare de la comercianții de pe plajă”, spune medicul.
Persoanele cele mai expuse sunt copiii și vârstnicii.
„Persoanele în vârstă, care suferă de diferite afecțiuni cronice sau care au un sistem imunitar slăbit au un risc mai crescut de a se infecta și a prezenta simptome digestive. Putem să ne gândim la o infecție digestivă care să vină la pachet cu diferiote complicații”, spune Adrian Marinescu.
Rezultatele analizelor făcute de Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa pentru apa de mare din zona Corbu şi Vadu se încadrează acum în parametrii normali pentru Escherichia coli şi enterococi, au anunțat ieri autoritățile.