De ce unele persoane se îngrașă mai ușor. Mihaela Bilic dezvăluie o cauză mai puțin cunoscută

Luni, 15 Mai 2023, ora 12:54
5914 citiri
De ce unele persoane se îngrașă mai ușor. Mihaela Bilic dezvăluie o cauză mai puțin cunoscută
Femeie care ia masa FOTO Unsplash

Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre un aspect foarte important, care influențează dieta și sănătatea, dar care este adesea ignorat.

Concret, este vorba despre bacteriile din intestine, adică amprenta genetică numită microbiom. Bilic a explicat și care este legătura dintre aceste bacterii și tendința unor persoane de a se îngrășa mai ușor. În plus, microbiomul influențează și dispoziția, sau rezistența la substanțe toxice.

”Bacteriile ne influențează silueta și sănătatea

Așa cum există o amprentă tactilă unică pentru fiecare individ și populațiile de bacterii care trăiesc în organismul nostru variază de la o persoană la alta. De la siluetă până la preferințele alimentare și starea de sănătate, totul este influențat de bacterii.

Bacteriile intestinale au de 150 de ori mai multe gene decât ființa umană, iar această amprentă genetică enormă se numește microbiom și este influențat continuu de stilul nostru de viață.

S-a demonstrat deja că intestinul persoanelor supraponderale găzduiește mai multe bacterii specializate în metabolizarea glucozei, deci se îngrașă mai ușor. Buna dispoziție este și ea influențată de microbiom, persoanele în vârstă au mai puține bacterii cu acțiune antistres, sunt mai predispuse la depresie și anxietate. Tot de genele bacteriilor intestinale depinde și rezistența la substanțe toxice- avem bacterii care influențează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din medicamente (de ex Paracetamol).

Din punct de vedere alimentar există produse care fac bine unora și altora nu, tot pe bază de microbiom: soia are efect de protecție împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare la peste 50% dintre asiatici. În cazul europenilor acest efect scade la 25-30% datorită faptului că intestinele occidentalilor nu au gene bacteriene adaptate pentru a metaboliza complet soia. Deci n-ar fi rău să ținem cont de tradițiile alimentare, ele au determinat amprenta noastră genetică, enzimatică și bacteriană!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#bacterii intestin, #ingrasare, #mihaela Bilic , #stiri life style