Badantele românce care lucrează în Italia, vizate de amenzi uriașe. Campania începută de Garda de Finanțe

Duminica, 26 Februarie 2023, ora 09:22
6039 citiri
Badantele românce care lucrează în Italia, vizate de amenzi uriașe. Campania începută de Garda de Finanțe
Femei angajate să facă menajul într-o locuință FOTO Pexels

În presa din Italia au apărut mai multe articole în ultimele zile despre amenzi usturătoare primite de lucrătoare în sectorul casnic. Multe din persoanele amendate sunt românce care lucrează ca îngrijitoare/ badante.

Garda de Finanțe face controale de rutină prin care, încrucișând informații din bazele de date, identifică contribuabilii care nu au declarat propriul venit. Statul italian e prejudiciat cu milioane de euro, suma taxelor care ar fi trebuit plătite în urma declarării corecte a veniturilor.

Rotalianul a relatat trei cazuri recente ale unor românce convocate de Garda Financiară, care au fost controlate de autorități și care au primit amenzi de mii de euro.

Trei exemple concrete

Pe 20 februarie, B. L ., îngrijitoare (badante) româncă născută în 1962, a fost convocată de către Garda Financiară din Viterbo, lângă Roma. I s-a cerut să se prezinte cu toate documentele privitoare la munca ei în Italia din perioada 2016-202: contracte, fluturașe de salariu și declarații de venit. Autoritățile italiene, prin control încrucișat, au descoperit faptul că nu au fost plătite contribuții și taxe cuvenite, deși românca era convinsă că nu ar fi trebuit să facă declarația de venit în anumiți ani pentru că a fost în șomaj. O așteaptă o amendă usturătoare.

Un alt caz este al M.I., de 53 de ani, tot îngrijitoare, care a lucrat mai mulți ani la Torino. Între timp, femeia s-a mutat în România, unde se afla în șomaj. Din România, a fost chemată și invitată să se prezinte la Garda de Finanțe Torino cu toată documentația necesară unui controlul cu privire la perioada 2016-2021. O parte din documentație a fost obținută de autorități direct de la angajatori.

Rezultatul controlului a fost „nedeclararea venitului pe 4 ani”. A urmat calcularea amenzii, impozitului, a penalizării. M.I., convocată la sediul Gărzii de Finanțe de la Torino, a fost obligată să rămână în biroul autorităților până când a reușit să găsească și să comunice o adresă în Italia unde să îi fie comunicată amenda.

Un al treilea exemplu este cel al unei alte românce, din Aosta, G.R, de 59 ani. Pe 20 ianuarie 2023 românca a stat pentru control la sediul Gărzii de Finanțe timp de 6 ore. Și în acest caz, anii controlați sunt 2016-2021, doamna nefăcând niciodată declarația de venit.

Amenzi date în multe regiuni din Italia

Mihaela Dumitru, expert și consultant fiscal la Torino a explicat ce trebuie să facă lucrătorii din domeniul casnic pentru a fi în regulă cu plata taxelor.

"Amenzile au fost primite în regiuni precum Valle d’Aosta, Lazio, Toscana precum si alte provincii din alte regiuni din Italia și cuprind anii 2016-2021. Unii vor comenta că avem o situație de depășire a celor 5 ani pentru care este prevăzută prescrierea /ștergerea plăților sau datoriilor. Trebuie să se știe însă că, în perioada de pandemie, acele decrete de suspendare a amenzilor nu a însemnat decât adăugarea acelor ani. Deci aceste controale pentru respectivii ani sunt legale. Convocările și controalele, așa cum se întâmplă de obicei, sunt făcute de către Garda de Finanțe, nu la semnalarea cuiva, ci pe sectorul asistenței familiare în general.

La cât se ridică amenda

"În cazul omiterii unei declarații fiscale, amenda administrativă variază de la minim 120% până la maximum 240% din valoarea impozitelor datorate. Taxa minimă aplicabilă este de 250,00 euro (amenda) plus fiecare zi întârziere, de când eu ar fi trebuit să o facă, până în prezent."

Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
O societate comercială care exploatează suprafeţe mari de terenuri agricole de la marginea oraşului Arad a primit două amenzi, în total 110.000 de lei, după ce a împrăştiat fertilizatori...
#badante Italia, #romance, #Amenzi, #controale, #Garda Financiara , #stiri diaspora