Două cadre medicale, un chirurg și un medic, de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Târgu Jiu au fost sancționate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu câte 3.000 de lei, după ce un băiat de 16 ani a decedat în unitatea medicală.
Colegiul Medicilor din România (CMR) anunță că a luat legătura cu structura teritorială din Gorj a organizației profesionale, pentru a discuta despre cazul adolescentului de 16 ani mort la Spitalul Județean din Târgu Jiu.
Colegiul precizează că așteaptă „informațiile oficiale în acest caz”, menționând că „trebuie acționat transparent și rapid, dar cu respectarea pașilor unei anchete”. Președintele CMR, Cătălina Poiană, declară, în acest context, că „orice caz care reprezintă o urgență medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară și de personal medical în serviciu”.
Colegiul Medicilor din România a transmis public, miercuri, 13 noiembrie, condoleanțe familiei tânărului de 16 ani mort de peritonită și în cazul căruia nu s-a intervenit chirurgical la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Conducerea organizației profesionale a medicilor transmite că a luat legătura cu structura teritorială din Gorj a Colegiului, „pentru a afla informații suplimentare despre acest caz, dar și despre demersurile de autosesizare a Colegiului Medicilor Gorj pe această situație tragică”.
Colegiul Medicilor din România așteaptă în prezent informațiile oficiale în acest caz, se arată într-un comunicat.
„Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, mai subliniază că orice caz care reprezintă o urgență medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară și de personal medical în serviciu”, precizează documentul citat.
Conform acestuia, situații precum cea de la spitalul din Târgu Jiu „pot aduce grave prejudicii profesiei medicale”, iar în astfel de situații „trebuie acționat transparent și rapid, dar cu respectarea pașilor unei anchete pentru a clarifica circumstanțele care au cauzat această tragedie, fără antepronunțare, cu maxim profesionalism și responsabilitate”.
„Colegiul Medicilor din România are responsabilitatea de a apăra prestigiul profesiei medicale și de a menține încrederea pacienților în medici, prezentând transparent orice situație și acționând în conformitate cu prerogativele stabilite de lege. Colegiul Medicilor din România mai subliniază că este nevoie de un număr suficient de medici, care să acopere toate specialitățile, dar și de soluții pentru a reuși o distribuție echitabilă a resursei umane din sănătate pe întreg teritoriul țării, având în vedere dreptul fiecărui pacient român de a avea acces la servicii medicale, indiferent de regiunea în care se află”, mai transmit reprezentanții medicilor.
Între timp, doi medici de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu au fost amendați de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Medicul chirurg Valentin Neagu a primit o amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, iar chirurgul nu a intervenit pentru a-l opera pe băiatul de 16 ani, pe motiv că operează adulți, iar în acest context a fost solicitat transferul pacientului la Craiova. Copilul a murit înainte de a pleca cu ambulanța către Craiova.
După moartea copilului, medicul afirmă că nu regretă decizia de a nu interveni în cazul acestuia.
Al doilea medic, amendat tot cu 3.000 de lei de către DSP Gorj, este doctorița Liliana Puiu Crăciun, medicul de gardă care l-a primit pe copil. Aceasta a fost amendată pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1706/2007. Concret, în fișa UPU a pacientului s-a constatat că erau date incomplete, nefiind trecute orele la care pacientul s-a prezentat la spital și la care a fost solicitată ambulanța.
"Este regretabil ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, iar pe această cale transmitem condoleanțe familiei îndoliate. DSP a fost informată de către SJU Târgu Jiu cu privire la decesul unui copil în vârstă de 16 ani, s-a format o echipă constituită din inspectorii DSP Gorj, această echipă a efectuat un control în baza competențelor pe care le deține, iar în urma acestui control au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 6.000 de lei. Una dintre sancțiuni, în cuantum de 3.000 de lei, a fost aplicată medicului chirurg, pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006, iar cealaltă sancțiune, în cuantum de 3.000 de lei, a fost aplicată medicului de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), pentru nerespectarea Ordinului Ministerului Sănătății 1.706/2007", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Daiana Militaru.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul unui băiat de 16 ani la SJU Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții IPJ Gorj.
Băiatul mort de peritonită putea fi salvat dacă se cerea un elicopter, însă heliportul din Târgu Jiu nu funcționează noaptea.
El ar fi putut fi transportat cu elicopterul SMURD la Craiova. Din păcate, heliportul din Târgu Jiu nu este operativ, iar elicopterele nu pot ateriza pe heliport noaptea. În timpul zilei, elicopterul SMURD aterizează pe un teren de fotbal din apropierea heliportului.