Funcționara care a furat sistematic primăria. Metoda prin care a adunat 380.000 de lei în opt ani fără să dea de bănuit

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 21:30
10704 citiri
Funcționara care a furat sistematic primăria. Metoda prin care a adunat 380.000 de lei în opt ani fără să dea de bănuit
O funcționară din Băile Herculane a furat primăria timp de opt ani fără să dea de bănuit FOTO Arhivă

O funcționară a primăriei din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, a reușit să fure sistematic, timp de opt ani, primăria unde era angajată în funcția de casieră, fără ca cineva să se prindă în toată această perioadă.

Femeia a strâns o adevărată avere, nu mai puțin de 379.309 lei, bani încasați de la cetățeni din taxe și impozite, a căror lipsă nu a fost sesizată de nimeni ani de zile. În cele din urmă, după un audit intern, a fost descoperită delapidarea, iar reprezentanții primăriei au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș.

Deși furtul a avut loc în perioada februarie 2010- mai 2017, dosarul a ajuns în instanță abia în anul 2021, când deja o parte dintre faptele pentru care a fost acuzată erau pe cale să se prescrie.

Ioana Grațiela Ratzec a devenit casiera primăriei Băile Herculane, prin dispoziția primarului, în iunie 2009. La șapte luni după ce a fost numită în post, femeia a început să fure banii din încasări.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 01.02.2010 – 08.05.2017 ”a sustras în mod sistematic şi periodic, mai multe sume de bani din casieria Primăriei Băile Herculane, iar pentru acoperirea acestora a modificat (falsificat) registrul de casă zilnic şi raportul de recapitulaţie zilnic cu încasările zilnice (în 900 zile pe o perioada de 8 ani) şi nu a înregistrat corect chitanţele de încasare (4151 chitanţe în cele 900 zile) în sensul diminuării acestora cu sumele sustrase”, se arată în documentul citat.

Așadar, pentru a putea să-şi însuşească 379.309 lei, casiera a falsificat un număr de 899 rapoarte de recapitulaţie zilnice și 900 file din registrul de casă zilnic.

Ca să intre în posesia banilor, casiera se folosea de mai multe metode: fie nu înregistra deloc suma încasată, fie înregistra doar o parte din sumă, fie modifica sumele scrise pe chitanță sau distrugea pur și simplu chitanțele. A ajuns până acolo încât modifica direct în registrul de casă și-și însușea suma de bani de care avea nevoie.

La cinci ani de la comiterea ultimului furt, casiera a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile. Sentința dată de Curtea de Apel Timiș, în data de 8 decembrie 2022, este definitivă.

Pe lângă pedeapsa cu închisoare cu suspendare, casiera va trebui să dea banii furați înapoi. Pe lângă cei 379.309 lei cu titlu de prejudiciu efectiv produs prin săvârşirea infracțiunii de delapidare, femeia va trebui să plătească și 82.616 lei reprezentând penalități.

Casiera a fost acuzată inițial de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată, dar în cazul acestor două ultime infracțiuni procesul penal a încetat ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#Baile Herculane, #primarie, #delapidare, #bani, #casiera , #primaria