Stațiunea Băile Herculane, una dintre cele mai vechi și cunoscute destinații balneare din România, se află într-un proces de transformare, datorită unui proiect ambițios de revitalizare a malurilor râului Cerna.
Inițiat de tinerii de la Asociația Locus, prin programul Herculane Project, acest demers are ca scop reconectarea comunității locale și a turiștilor cu resursele naturale și culturale ale locului, contribuind totodată la dezvoltarea sustenabilă a stațiunii.
Proiectul a fost selectat printre cei 20 de câștigători ai programului #RaiffeisenComunități și a primit o finanțarea de 50.000 de euro. Banii sunt utilizați pentru a transforma malurile Cernei într-o „arteră verde și culturală”, un spațiu destinat relaxării și reconectării cu natura.
Inițiativa celor de la Herculane Project are o serie de obiective concrete. În primul rând, se va amenaja „Promenadei Împărătesei Sissi”, locurile pe unde se plimba și se relaxa soția lui Franz Joseph, împăratul Austriei, când poposea pe aceste meleaguri. De mare interes și succes se bucură reabilitarea cădițele cu apă termală, un simbol al Băilor Herculane, unde localnicii și turiștii pot beneficia de băile sulfuroase tradiționale gratuit.
Conform declarațiilor Oanei Chirilă, reprezentanta Asociației Locus, proiectul se află deja în faza de pregătire pentru plantarea vegetației, o etapă ce va dura câteva săptămâni. În paralel, se finalizează lucrările de pregătire a solului fertil și se amenajează aleile din pietriș, care vor facilita accesul în zona malurilor.
„Proiectul de revitalizare a malurilor Cernei va intra în curând în următoarea etapă. Suntem în faza de organizare a etapei de plantare, care va dura câteva săptămâni. În același timp mai avem de finalizat câteva lucrări în ceea ce privește pregătirea materialului suport: trebuie să întindem pământul fertil și să executăm aleile din pietriș. La finalul lunii octombrie, lucrările vor fi finalizate, însă pe parcursul anului 2024 și până în aprilie 2025 vom elabora și o strategie de revitalizare a malurilor Cernei pe cinci sectoare / profile de râu. În acest sens vom face o analiză urbană, vom vedea care sunt punctele care necesită intervenții reversibile și sustenabile și cum le putem conecta la traseele turistice din oraș.
Scopul nostru este să contribuim într-un mod sustenabil la dezvoltarea stațiunii prin astfel de proiecte punctuale, care au o durată de execuție între 6 luni - 1 an, dar care au un impact maxim și reconectează comunitatea și turiștii cu resursele locului”, spune Oana Chirilă.
De asemenea, voluntarii au organizat mai multe campanii de ecologizare a râului Cerna. Aceste campanii au un dublu rol: curățarea râului și educarea comunității cu privire la protecția mediului.
Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul Fundației Regelui, care a contribuit cu 10.000 de euro. Bugetul inițial a fost depășit din cauza dimensiunii mari a suprafeței implicate, iar echipa proiectului a decis să adauge și elemente suplimentare, precum amplasarea de mobilier urban de calitate superioară și implicarea un număr mai mare de voluntari.
Chiar este lăsat cineva să facă orice ar putea (re)pune cat-de-cat in... Vezi tot