Oficialitățile de la Belgrad au transmis sâmbătă, 30 noiembrie, o condamnare „în termenii cei mai fermi a atacului” asupra unui canal de apă din Kosovo, esențial pentru răcirea a două termocentrale bazate pe cărbune. Șeful de la Externe a numit evenimentul un „act de sabotaj inacceptabil”, a respins acuzațiile asupra țării sale și a sugerat că mai-marii de la Pristina ar putea fi implicați.
Ministrul de Externe al Serbiei, Marko Djuric, a anunțat sâmbătă că "Serbia este gata, la nevoie, să ofere ajutor financiar și tehnic pentru a repara pagubele suferite de canalul Ibar-Lepenac". Șeful diplomației laudă presupusa deschidere a Belgradului de a ajuta „toate popoarele din regiune, indiferent de etnie sau afiliere politică”.
"Facem apel la toate părţile să reziste provocărilor şi să acorde prioritate dialogului, înţelegerii reciproce şi cooperării", a adăugat Djuric, lăsând totodată să se înţeleagă că "regimul" premierului kosovar, care a acuzat Serbia că se află în spatele atacului, ar putea fi "potenţial implicat". Ministrul a subliniat nevoia unei anchete internaționale.
O explozie produsă vineri a avariat un canal vital pentru două centrale termice din Kosovo, ameninţând aprovizionarea acestuia cu energie, a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti, condamnând un "atac" pe care l-a atribuit Serbiei, potrivit AFP.
"Acesta este un atac criminal şi terorist care vizează distrugerea infrastructurii noastre critice", a declarat prim-ministrul într-o conferinţă de presă. "Atacul a fost executat de profesionişti. Credem că a provenit de la bande conduse de Serbia", a adăugat el.
Explozia din canalul care alimentează cu apă două centrale electrice pe cărbune pentru sistemele lor de răcire - principala sursă de electricitate din Kosovo - a avut loc în apropierea oraşului Zubin Potok din nordul ţării.