Avertismentul de la Bruxelles pentru țările din Balcanii de Vest: „Europa sau Rusia. Alegeți!”

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 10:55
4499 citiri
Avertismentul de la Bruxelles pentru țările din Balcanii de Vest: „Europa sau Rusia. Alegeți!”
Președinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen a exprimat o poziție clară a Uniunii FOTO Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat marţi, 6 decembrie, în cadrul Summitului UE-Balcanii de Vest, ca țările din această regiune să decidă dacă vor să fie alături de Uniunea Europeană sau doresc să o apuce pe un alt drum, adică Rusia, transmite EFE, citată de Agerpres.

Von der Leyen a afirmat că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării „dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

„Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest. Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, ţările din Balcanii de Vest trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum”, a insistat Von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat convingerea că cele şase ţări din regiune au ca obiectiv principal apropierea şi integrarea în UE.

Un astfel de mesaj este fără precedent din partea unui șef al executivului european, deși îngrijorări cu privire la un anumit joc dublu în regiune există de mult timp la Bruxelles și în capitalele statelor membre, mai notează EFE, citat de RFI.

Serbia trebuie să aleagă

Ţara din regiune cea mai apropiată de Rusia este Serbia, care, deşi negociază intrarea în UE, a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor comunitare împotriva Moscovei, ca represalii pentru invazia rusă din Ucraina, notează EFE.

De altfel, la Belgrad au avut loc puternice manifestații de susținere pentru Vladimir Putin și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Dar nu este numai Serbia.

În Bosnia, Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, considerat omul Belgradului și un apropiat al Rusiei, amenință cu secesiunea în cazul în care țara ar urma o traiectorie pro-occidentală.

Un astfel de mesaj este fără precedent din partea unui șef al executivului european, deși îngrijorări cu privire la un anumit joc dublu în regiune există de mult timp la Bruxelles și în capitalele statelor membre.

Influența rusească se face simțită și în Muntenegru, una dintre destinațiile favorite pentru banii rusești, în zona imobiliară și nu numai. De asemenea, Muntenegru s-a aventurat într-un riscant acord investițional cu China, pentru construirea unei autostrăzi. Nu doar că autostrada, devenită cea mai scumpă din lume, nu s-a finalizat, dar micul stat din Balcani a ajuns în pragul incapacității de plată, cu un sfert din datoria externă controlată de China. Muntenegru a ieșit din această situație datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene.

UE pune piciorul în prag

Altfel, Uniunea Europeană este principalul investitor în Balcanii de Vest, în timp ce țările din regiune se bucură de acorduri de liber schimb și regim de circulație fără vize în Uniunea Europeană.

De asemenea, UE susține aceste state pentru a face față crizei energetice. Potrivit Comisiei Europene, un prim ajutor financiar de 500 de milioane de euro va fi adoptat în decembrie și va fi disponibil în ianuarie.

Cu acești bani vor fi ajutate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, în fața creșterii prețurilor la energie.

Pe termen mediu, Comisia va oferi alte 500 de milioane de euro pentru a fi investiți în diversificarea energetică, în surse de energie regenerabilă și în interconexiunile de gaze și electricitate.

Citește și:
Numărul uriaș de soldați ruși care ar fi fost uciși într-o singură noapte. Câmpurile de luptă sunt pline de cadavre VIDEO
Numărul uriaș de soldați ruși care ar fi fost uciși într-o singură noapte. Câmpurile de luptă sunt pline de cadavre VIDEO
Armata ucraineană a afirmat marţi că ultimele 24 de ore au fost cele mai grele pentru trupele ruseşti de la începutul războiului şi că 1.030 de soldaţi ai Moscovei şi-au pierdut viaţa...
Punct ochit, punct lovit. Cum sunt anihilați șase soldați ruși cu o grenadă lansată din dronă VIDEO
Punct ochit, punct lovit. Cum sunt anihilați șase soldați ruși cu o grenadă lansată din dronă VIDEO
Ucrainenii au făcut istorie cu metodele inedite găsite pentru a distruge tancuri și a ataca tranșee cu soldați ruși cu ajutorul grenadelor lansate din drone. Soldații ucraineni s-au...