Cum se apără China după ce Washingtonul a acuzat-o că a trimis un balon de spionaj deasupra SUA

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 09:40
4689 citiri
Cum se apără China după ce Washingtonul a acuzat-o că a trimis un balon de spionaj deasupra SUA
China susține că balonul este ”un dispozitiv meteorologic” FOTO Twitter / Nexta

Beijingul a declarat sâmbătă, 4 februarie, că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru ”defăimarea” Chinei, informează France Presse.

Pentagonul a anunţat vineri că a detectat un aerostat mare deasupra Statelor Unite şi a asigurat că nu are îndoieli cu privire la provenienţa chineză şi la utilizarea lui în scopuri de spionaj.

Autorităţile chineze, care s-au referit la o intruziune ”involuntară”, şi-au exprimat ”regretele”.

În urma acestui incident ce face vâlvă în Statele Unite, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a amânat o rară vizită planificată la Beijing, destinată să relaxeze tensiunile cu rivalul chinez.

”Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca şi defăima China”, a declarat sâmbătă Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

”China respectă întotdeauna cu stricteţe dreptul internaţional (...) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, a adăugat ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observaţie chinez.

Vizita lui Antony Blinken la Beijing, programată iniţial pentru duminică şi luni, este amânată şi va fi reprogramată când ”sunt îndeplinite condiţiile”, a transmis un înalt responsabil al secretarului de stat, sub condiţia anonimatului.

”În realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”, a comentat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

”Publicarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”, a adăugat ministerul.

Vineri, Pentagonul a anunțat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit deasupra Americii Latine.

Anterior, China a susținut că balonul care zboară deasupra Statelor Unite are scopuri civile, meteorologice şi de natură ştiinţifică, şi şi-a exprimat regretul că s-a abătut de la curs ajungând în spaţiul aerian american.

Citește și:
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Statele Unite vor livra o nouă tranşă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari şi care include în special muniţii pentru lansatoarele de rachete HIMARS, a...
Poziția Australiei în privința Taiwanului în cazul în care va fi atacat de China. ”Desigur că nu”
Poziția Australiei în privința Taiwanului în cazul în care va fi atacat de China. ”Desigur că nu”
Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să apere Taiwanul, în acordul privind achiziţia de submarine de atac cu propulsie nucleară americane, potrivit ministrului...
#balon spionaj, #China, #SUA , #China