Misterul balonului chinez care zboară deasupra Statelor Unite. A ajuns aproape de un siloz de rachete nucleare

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 17:22
3828 citiri
Misterul balonului chinez care zboară deasupra Statelor Unite. A ajuns aproape de un siloz de rachete nucleare
Balonul cninezesc zboară la înălțime foate mare deasupra Statelor Unite

China a declarat vineri că balonul care zboară deasupra Statelor Unite şi pe care Washingtonul l-a suspectat că ar fi unul de spionaj are scopuri civile, meteorologice şi de natură ştiinţifică, şi şi-a exprimat regretul că s-a abătut de la curs ajungând în spaţiul aerian american, informează BBC.

Oficialii americani din domeniul apărării au spus că sunt de părere că balonul, văzut deasupra unor zone sensibile în ultimele zile, este de fapt un dispozitiv de ”supraveghere de la mare altitudine”. Ministerul chinez de Externe a afirmat însă într-un comunicat, transmis vineri seara târziu, că acesta este folosit în scopuri "în principal meteorologice".

China "regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA, se spune în comunicatul Beijingului.

"Balonul provine din China şi este de natură civilă, fiind folosit pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei vânturilor de vest şi a capacităţii sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut", a precizat MAE chinez.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unul dintre silozurile de rachete nucleare ale SUA.

SUA au decis însă să nu doboare balonul din cauza pericolului reprezentat de căderea resturilor şi a posibilităţii limitate de utilizare a informaţiilor pe care dispozitivul le-ar fi putut colecta, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Cu toate acestea, guvernul american a pregătit avioane de vânătoare, pentru cazul în care obiectul ar fi trebuit doborât. Presa americană a relatat, citând un oficial american, că balonul este de mărimea a trei autobuze.

Incidentul intervine cu doar câteva zile înainte de o vizită planificată la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken. În comunicatul transmis vineri seara, Ministerul chinez de Externe spune că va continua să menţină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situaţia neaşteptată.

Citește și:
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Statele Unite vor livra o nouă tranşă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari şi care include în special muniţii pentru lansatoarele de rachete HIMARS, a...
„Aruncă-l sau dă-l copiilor”. Subordonații lui Putin de la Kremlin au primit ordin să renunțe la iPhone-uri
„Aruncă-l sau dă-l copiilor”. Subordonații lui Putin de la Kremlin au primit ordin să renunțe la iPhone-uri
Angajaților Kremlinului li se recomandă cu tărie să renunțe la utilizarea iPhone-ului din cauza conexiunii cu SUA, scrie ziarul Kommersant luni, 20 martie. Vorbim despre angajații blocului...
#balon, #China, #SUA, #spionaj , #China