Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să fie foarte precaută cu privire la orice înăsprire ulterioară a politicii monetare, deoarece creşterea economică a zonei euro a fost mai slabă în ultimele luni decât era de aşteptat şi s-au făcut deja foarte multe, a declarat miercuri bancherul portughez Mario Centeno, citat de Reuters.
BCE dezbate dacă să majoreze din nou dobânzile în septembrie pentru a combate creşterea încăpăţânată a preţurilor subiacente sau să întrerupă înăsprirea politicii monetare, având în vedere perspectivele de slăbire a economiei, care acum ridică temeri de recesiune.
”Trebuie să fim foarte precauţi cu privire la deciziile noastre, pentru că s-au făcut multe. Şi, de asemenea, pentru că ştim că, chiar şi după pauză, condiţiile de înăsprire financiară vor rămâne în vigoare”, a declarat Centeno pentru Reuters Global Markets Forum.
BCE a ridicat dobânzile la fiecare dintre întâlnirile sale din ultimele 13 luni, ducând dobânda pentru depozitele băncilor din teritoriul negativ în care se aflau la un maxim al ultimelor peste două decenii, de 3,75%.
Așteptările bancherilor pentru ședința BCE din septembrie
În timp ce Centeno nu a spus spre ce direcţie tinde el pentru întâlnirea din septembrie, el a susţinut că, chiar dacă banca s-ar opri, ar fi o greşeală să spună că a terminat.
"Vom termina doar odată ce inflaţia se va afla pe o traiectorie care ne duce la pragul de 2%. Aşa că trebuie să fim foarte clari că acesta este un proces în desfăşurare", a spus Centeno.
La peste 5%, inflaţia a încetinit deja la jumătate, din toamna trecută, dar creşterea preţurilor este încă aşteptată peste ţinta de 2% a BCE până în 2025, chiar dacă o dezinflaţie rapidă este în curs de desfăşurare, care ar putea reduce rata la sub 3% până în 2025.
Totuşi, Centeno a minimalizat una dintre grijile cheie ale colegilor săi, că o piaţă a forţei de muncă excepţional de strânsă ar putea contribui la presiunile preţurilor şi, de fapt, ar putea împiedica reducerea inflaţiei la 2%.
El a spus că piaţa muncii prezintă un fel de flexibilitate nouă, neînregistrată înainte, astfel încât contribuţia la inflaţie ar putea, de asemenea, să fie mai favorabilă, deoarece şomajul pe termen lung este în scădere, ratele de participare sunt mai mari şi piaţa muncii este mai incluzivă.
”Piaţa muncii din Europa funcţionează într-un mod nou... Văd un grad de flexibilitate pe piaţa europeană a muncii pe care nu eram obişnuiţi să îl vedem în trecut. Acest lucru va uşura presiunile salariale de pe piaţa noastră de muncă, spre deosebire de ceea ce am fost obişnuiţi în trecut”, a spus Centeno.