Fostul șef al Băncii Centrale Europene și prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, și-a lansat de curând raportul privind competitivitatea Uniunii Europene, în care avertizează că blocul comunitar se confruntă cu o criză existențială.
”Dacă Europa nu poate deveni mai productivă, vom fi forțați să alegem. Va trebui să reducem unele, dacă nu toate, ambițiile noastre” se arată în documentul ”Faceți din nou Europa competitivă”.
Fostul premier italian propune ceea ce analiștii economici au denumit ”o orgie a îndatorării”, căreia Germania i se opune deja.
UE, probleme cu competitivitatea
Doar 4 dintre primele 50 de companii tehnologice din lume sunt europene, prin urmare Raportul Draghi, realizat pentru Comisia Europeană, arată că Uniunea Europeană trebuie să mobilizeze 750-800 de miliarde de euro anual pentru a ține pasul cu SUA și China, prin creșterea investițiilor în tehnologie, apărare și industriile ecologice.
Reprezentanții de seamă ai Uniunii Europene realizează în sfârșit că procesul lor de dezindustrializare a mers prea departe și a pus blocul comunitar într-un dezavantaj competitiv imens față de SUA și China.
Uniunea Europeană necesită reforme radicale, printr-o nouă strategie industrială, pentru a-și asigura competitivitatea, pentru a stimula egalitatea socială și pentru a îndeplini obiectivele climatice, potrivit raportului Draghi.
Alte domenii de îngrijorare includ securitatea lanțului de aprovizionare și cheltuielile pentru apărare, se arată în raport.
Prin urmare, e nevoie de continuarea împrumuturilor comune ale UE pentru investiții majore, împreună cu dezvoltarea unei noi strategii industriale, încurajarea parteneriatelor comerciale și reglementări mai puțin stricte.
Datorii și inflație
Aceste politici ar putea însemna însă o creștere și mai mare a gradului de îndatorare, alături de repornirea tiparniței de bani a Băncii Centrale Europene, prin urmare o revenire a inflației la valori ridicate, avertizează specialiștii în economie.
Mario Draghi susține că dacă Uniunea Europeană nu investește 800 de miliarde de euro în plus pe an, blocul comunitar ”este condamnat”.
Acest impuls al investițiilor, care echivalează cu 5% din PIB, ar fi mai mult decât dublu față de planul Marshall.
Cu alte cuvinte, ”Europa este pe cale să dezlănțuie un orgie istorică a datoriilor și a cheltuielilor”, arată Charles-Henry Monchau, șeful diviziei Investiții a grupului bancar elvațian SYZ.
Opoziția Germaniei
Raportul Draghi este însă departe de a fi aplaudat în acest moment în toate capitalele europene. Documentul s-a lovit deja de opoziția ministrului de Finanțe din Germania.
Astfel, pe reprezentantul guvernului de la Berlin pare că îl lasă rece competitivitatea Uniunii Europene și este mai preocupat de datoriile și cheltuielile la care ar fi expuși contribuabilii din Germania.
”[Raportul] poate fi rezumat pe scurt: Germania ar trebui să plătească pentru alții. Acesta nu poate fi un plan general”, a declarat Christian Lindner, ministrul german de Finanțe.
Foarte bine, sa mai bage niste sanctiuni ca cetatenii europeni vad pe... Vezi tot