Banca Japoniei (BOJ) a fost pionierul politicilor de relaxare cantitativă (QE), și anume reducerea dobânzii de politică monetară în apropierea sau chiar sub zero, pentru a se lupta cu fenomenul deflației, cu care țara se confruntă încă de la începutul anilor 1990.
În prezent, BOJ va deveni prima bancă centrală din istorie care va deține mai mult de 50% din titlurile de datorie publică ale țării sale, o situație fără precedent cu unele riscuri-cheie asociate acesteia.
Mai mult decât atât, actuala panică de pe bursele internaționale a fost cauzată de strategiile de carry trade, prin care investitorii internaționali s-au împrumutat ieftin, cu dobânzi reduse, din Japonia, pentru a investi în active cu rată mare de rentabilitate.
Datorie publică fără costuri
Guvernul japonez a profitat la maximum de politica monetară cu dobândă zero pentru a emite obligațiuni de stat (titluri de datorie) valorând sume uriașe.
Orice țară în curs de dezvoltare ar fi văzut costurile sale cu datoria guvernamentală explodând, în fața unei asemenea creșteri a îndatorării.
Dar datoria publică a Japoniei este în mare parte deținută de investitori interni, cu doar 5% din aceste obligațiuni deținute de străini.
În ciuda randamentelor foarte scăzute sau chiar negative, obligațiunile japoneze continuă să găsească cumpărători printre investitorii japonezi.
Companiile de asigurări dețin 20% din obligațiunile emise de guvernul japonez, băncile 15% și fondurile de pensii 7%. În cele din urmă, BOJ deține acum aproape 50% din datoria publică japoneză!
Dezechilibrarea pieței financiare internaționale
Dar politica monetară japoneză creează multe riscuri pe scena internațională. O consecință cu efecte grave și la scară globală, care s-a și produs și a declanșat actuala panică de pe bursele internaționale, ține de o derulare inversă, bruscă și masivă, a tranzacțiilor carry trade, cu lichidarea în cascadă a activelor riscante.
Timp de 30 de ani, Japonia a avut 0% dobândă la yen. Ca urmare, timp de 30 de ani, investitorii globali au împrumutat yeni fără costuri și i-au investit la nivel internațional, în titluri de stat din străinătate și într-un coș de active de risc, inclusiv Nasdaq.
Pentru prima dată în mulți ani, BOJ a majorat ratele dobânzilor în această săptămână cu 0,25%, lucru aproape fără precedent de zeci de ani.
Ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și a semnalului către piață, investitorii sunt acum îngrijorați de faptul că banii pe care i-au împrumutat gratuit nu mai sunt gratuiți și, prin urmare, ”răstoarnă” tranzacțiile carry trade și trimit fondurile înapoi în Japonia, arată o analiză publicată de grupul bancar elvețian SYZ.
Cum cuantumul estimat al acestui comerț este de peste 4 miliarde USD, așa se poate explica pierderea masivă, de trilioane de dolari, ce a survenit în doar câteva zile în capitalizarea bursei americane, pe fondul panicii generalizate.
Acest tip de accident financiar reduce puternic circulația activelor riscante și poate declanșa o recesiune globală.