Bank of Cyprus devine al doilea mare actionar al Bancii Transilvania

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 19:54
1685 citiri
Bank of Cyprus devine al doilea mare actionar al Bancii Transilvania

Bank of Cyprus a platit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Bancii Transilvania, devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD, tranzactia evaluand institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.

Evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei. Recent, pe tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania s-au intensificat pe Bursa de la Bucuresti, saptamana trecuta fiind transferat 4% din capitalul institutiei de credit prin intermediul unor tranzactii negociate (deal), de 102 milioane lei.

Bank of Cyprus a anuntat, miercuri, ca a cumparat 102,86 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul bancii, pentru un cost total de 58 milioane euro. Banca cipriota precizeaza ca tranzactia nu va avea impact asupra adecvarii capitalului si asupra indicatorilor de stabilitate financiara, explicand totodata ca participatia achizitionata are un scop investitional, in contextul in care achizitia a oferit o oportunitate de investi intr-o banca importanta de pe piata romaneasca la un pret atractiv.

De asemenea, potrivit comunicatului transmis miercuri, investitia nu va afecta strategia din Romania a Bank of Cyprus, care opereaza pe piata locala printr-o sucursala.

Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 48,28 milioane lei (11,41 milioane euro), de peste 8 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2008, dar profitul operational a urcat cu 83%, pana la 418 milioane lei.

Totusi, banca a obtinut in primele noua luni un profit brut operational de 418 milioane lei (98,82 milioane euro), inainte de provizionare, cu 83% mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului precedent. De asemenea, activele totale ale Bancii Transilvania au sporit cu 7% de la inceputul anului, pana la 18,25 miliarde lei.

Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%. De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiunile in valoarea de 20 milioane dolari pe care institutia le detine la BT din 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Bank Cyprus Banca Transilvania, #Banca Transilvania actionariat, #Bank of Cyprus Romania , #credite