Bursa de la Bucuresti isi revine

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 12:22
1293 citiri
Bursa de la Bucuresti isi revine

Bursa de la Bucuresti a incheiat saptamana 13 - 17 aprilie in usoara crestere, in pofida speculatiilor cu privire la ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) si Banca Transilvania (TLV), care au declansat joi un val de entuziasm la cumparare.

"Indicele BET-FI a marcat in aceasta saptamana (13 - 17 aprilie) o evolutie iesita din tipar, particularizata de speculatii cu privire la ridicarea pragului de detinere la SIF pana la 5%", potrivit unei analize a Intercapital Invest.

Presedintele Bursei, Stere Farmache, a declarat agentiei NewsIn ca a discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante despre mai multe masuri pentru sprijinirea pietei de capital, printre care se numara si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, accelerarea procesului de listare a Fondului Proprietatea, reglementarea pietei Rasdaq si aducerea mai multor companii controlate de stat pe Bursa.

Recent, seful BVB declarase intr-un interviu acordat NewsIn ca majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5% ar duce la cresterea volumelor tranzactionate in piata, masura fiind sprijinita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Euforia creata la bursa pe actiunile SIF-urilor in sedinta de joi a fost mult mai puternica decat cea inregistrata in iulie 2005 (cand s-a decis ridicarea pragului de detinere la SIF la 1%), aratand gradul speculativ ridicat al tranzactiilor, volatilitatea puternica caracteristica pietei mai ales in ultimul an si nervozitatea investitorilor dornici de senzational dupa o lunga perioada in care bursa i-a surprins doar cu informatii negative", considera analistii Intercapital Invest.

Totusi, corectiile au revenit in sedinta de vineri, cand Bursa a afisat pierderi de peste 2% pe toti indicii, iar cele mai afectate au fost actiunile SIF, care s-au depreciat in medie cu 5,45%.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB s-a comprimat cu circa 30% in ultima saptamana, la 113,33 milioane lei (27,11 milioane euro), dupa ce in perioada 6 - 10 aprilie schimburile insumasera 160,63 milioane lei (38,68 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat cu 4,46% in ultima saptamana (13 - 17 aprilie), la 46,59 miliarde lei (11,04 miliarde euro), comparativ cu 10 aprilie, cand valoarea pietei era de 44,6 miliarde lei (10,83 miliarde euro).

Indicele BET-FI nu a reusit sa treaca de pragul de 17.000 puncte, in ciuda entuziasmului de joi

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut usor in ultima saptamana, cu 0,23%, pana 2.871,18 puncte. Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 1,49% in ultima saptamana, urcand la 1.823,91 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat saptamana cu o crestere modesta, de 0,49%, in ciuda entuziasmului din sedinta de joi, si a ajuns la nivelul de 16.088,99 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 2,06%, in perioada 13 - 17 aprilie, pana la 5.782,03 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 0,69%, la 293,46 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,78%, pana la nivelul de 383,76 puncte.

Titlurile SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, singurele care au incheiat saptamana pe verde in acest sector

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 55,88 milioane lei, adica aproape jumatate din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Titlurile SIF Otenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi in valoare de 21,24 milioane lei, iar cotatia SIF5 a urcat cu 3,21%, la 0,8050 lei/actiune. In schimb, actiunile SIF Moldova (SIF2) au suferit o corectie de 2,31%, pana la cotatia de 0,6350 lei, si au avut un rulaj total de 14,43 milioane lei.

Schimburile cu titluri SIF Banat-Crisana (SIF1) au insumat in ultima saptamana 8,05 milioane lei, iar cotatia titlurilor a crescut cu 3,55%, la 0,8750 lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat o depreciere de 1,03%, ultimul pret la care s-au tranzactionat fiind de 0,3860 lei, iar valoarea totala a schimburilor s-a ridicat la 6,73 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au ieftinit cu 1,59%, la pretul de 0,62 lei, in urma unei lichiditati de 5,44 milioane lei.

Investitorii au primit cu entuziasm posibilitatea eliminarii pragului de detinere la Banca Transilvania

Sectorul bancar a atras in intervalul 13 - 17 aprilie schimburi de 39,31 milioane lei, reprezentand 35% rulajul cu actiuni.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat in saptamana incheiata a doua lichiditate din piata de actiuni, de 19,5 milioane lei, iar cotatia a inregistrat o scadere de 0,70%, pana la 7,10 lei.

In schimb, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 0,83%, pana la pretul de 1,21 lei, pe suportul unui rulaj de 14,45 milioane lei. Totodata, in sedinta de joi, titlurile TLV au urcat pana la limita maxima de variatie, de 15%, dupa ce un grup de actionari ai Bancii Transilvania (TLV) a cerut consiliului de administratie eliminare pragului de detinere de 5%, prin modificarea prevederilor din actul constitutiv al bancii.

"Un grup de actionari a cerut consiliului de administratie sa fie propusa spre eliminare aceasta prevedere. Noi am procedat conform legii si am propus-o spre eliminare in AGA. Urmeaza sa vedem daca se aproba", declarase, pentru NewsIn, Horia Ciorcila, presedintele bancii.

Titlurile Erste Bank (EBS) s-au apreciat puternic in ultima saptamana, cu 7,31%, pana la cotatia de 66,10 lei/unitate, iar valoarea tranzactionata s-a ridicat la 4,66 milioane lei. De asemenea, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si-au continuat tendinta ascendenta si au castigat 13,45%, ajungand la 0,1350 lei, in urma unor schimburi de 691.749 lei.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...