Dobanzile mari practicate de banci duc firmele la faliment

Joi, 13 August 2009, ora 18:37
2390 citiri
Dobanzile mari practicate de banci duc firmele la faliment
Foto: Arhiva

BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit sau Banca Transilvania sunt doar cateva dintre bancile care au raportat profituri in primele sase luni ale anului, in timp ce majoritatea companiilor, principalii clienti ai acestora, au inregistrat pierderi.

Sase dintre primele zece banci din tara au avut, in total, profituri nete de aproximativ 350 de milioane de euro, o cifra similara celei din perioada de dezvoltare intensa din 2005 - 2006, ajutate de dobanzile imense pe care le practica.

In schimb, cele mai multe companii mari, printre care se numara Altex, Dacia, Petrom sau Mittal Steel, si-au vazut profiturile topindu-se, unul dintre motive fiind impovararea lor de catre banci.

Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanda cheie incepand din luna februarie, pornind de la 10,25%. Cu toate acestea, institutiile bancare cereau dobanzi de peste 20% pe an pentru creditele acordate companiilor, in lei, cu valoarea de pana la un milion de euro. Pentru imprumuturi mai mari, dobanda era de 14 - 15% pe an.

Potrivit BNR, creditele in sold, in luna mai, erau cu 4,5% mai scumpe decat in urma cu un an, ajungand la 18 - 19%. Din aceasta cauza, din ce in ce mai multi oameni de afaceri sunt revoltati, avand in vedere profiturile mari ale bancilor, realizat pe "spatele" lor.

"Bancile au supt pana acum bani de la companii, dar, daca vor continua sa aiba aceasta relatie cu firmele, sa vedem ce vor face cand nu vor mai avea de la cine sa ia bani", a spus omul de afaceri Ionut Negoita, pentru Ziarul Financiar.

Impreuna cu fratele sau, deputatul PSD Robert Negoita, acesta are credite de 29 de milioane de euro la mai multe banci, cei doi fiind proprietari ai peste 1.680 de apartamente noi si ai hotelurilor Rin Grand Hotel, Confort, Rin si Traian din Bucuresti.

Potrivit lui Vincetiu Zorzolan, administratorul AAV Group, ce detine francizele pentru Esprit, Springfield si Cortefiel, printre altele, in timp ce bancile au inregistrat profit, companiile din domeniul electronicelor si cel auto au avut scaderi de 40 de procente, cele din FMCG (fast moving consumer goods) si farma de 5%, iar retailul de fashion a scazut cu 25 - 35 de procente.

Nimeni nu ar depune bani intr-o banca in pierdere

Potrivit lui Dan Pascariu, presedintele consiliului de administrare al UniCredit Tiriac Bank, bancile folosesc banii deponentilor pentru a acorda imprumuturi, iar, daca ar inregistra pierderi, nimeni nu ar depune banii in banca respectiva.

"Problema este ca situatia deja se schimba: pietele financiare vor oferi mult mai putine oportunitati de castig, apetitul clientilor pentru credite ramane scazut, in timp ce provizioanele vor creste, astfel ca rezultatele bancilor pe semestrul I ar putea ramane un foc de paie, cifrele urmand a fi mult mai proaste in semestrul II si in prima parte din 2010", spune Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Antreprenorilor nu le pasa, insa, de astfel de scuze. Nicolae Bostina, proprietarul companiei de constructii Consola Group, crede ca bancile vor avea, in continuare, profit, avand in vedere ca incaseaza 50% din venituri din comisioane, in timp ce nivelul din Uniunea Europeana este de 25 - 27%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#profituri banci Romania, #crestere profituri banci, #scadere profituri companii Romania, #crestere dobanzi banci , #stiri Banca Transilvania
Comentarii
M
Margu
rank 1
Bancile sunt nevoite sa practice dobanzi mari ca sa acopere inmprumutatorii falimentati
B
boc
rank 1