Fitch coboara ratingurile mai multor banci din Romania

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 18:52
2147 citiri
Fitch coboara ratingurile mai multor banci din Romania

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat, luni, ca a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania.

Ce s-a intamplat cu bancile

Fitch a coborat de la 'A-' la 'BBB' ratingul pentru credite pe termen lung al Bancii Comerciale Romane (BCR), de la 'A-' la 'BBB' calificativul pentru credite pe termen lung in lei' - ambele avand perspectiva negativa - si de la 'F3' la 'F2' ratingul pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta.

Fitch a confirmat ratingul individual 'C/D' al BCR si a coborat ratingul suport de la '1' la '2'.

Fitch a coborat, totodata, de la 'A-' la 'BBB', ratingurile pentru credite pe termen lung in valuta si, respectiv, de la 'F2' la 'F3' calificativele pentru credite pe termen scurt in valuta ale BRD - Groupe Societe Generale, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank.

Agentia de rating a coborat, de asemenea, de la '1' la '2', ratingul de suport pentru aceste banci si a confirmat ratingul individual 'D' al UniCredit Tiriac Bank.

Ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung in valuta a fost coborat de la 'BBB+' la 'BBB', iar Fitch a revizuit in scadere si perspectiva asociata calificativului, de la 'stabila' la 'negativa'.

Fitch a coborat si ratingul pentru credite pe termen scurt in valuta al Bancii Romanesti, de la 'F2' la 'F3', si a confirmat ratingul de suport '2' si cel individual 'D' al bancii evaluate.

Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in valuta al Bancii Transilvania, dar i-a coborat perspectiva de la 'pozitiva' la 'stabila', ca urmare a faptului ca banca este o institutie de creditare privata romaneasca, iar ratingul pentru credite pe termen lung nu este constrans de plafonul de tara 'BBB', fiind determinat de puterea intrinseca a bancii.

Coborarea perspectivei de la 'pozitiva la 'stabila' reflecta, insa, faptul ca Fitch nu se asteapta la o ameliorare a mediului operational, din cauza perspectivei negative a ratingurilor suverane pentru credite pe termen lung.

De la retrogradarea tarii, la banci

Decizia a avut loc in contextul in care un studiu BCR condamna retrogradarea Romaniei de catre Standard & Poor's, pe care o considera nejustificata.

Standard & Poor's a redus recent ratingul Romaniei pentru imprumuturile in moneda straina pe termen lung la BB+ iar cel pentru imprumuturile in moneda straina pe termen scurt la B.

Perspectiva este negativa indica faptul ca riscurile cu care se confrunta Romania in prezent sunt semnificative.

Tot luni, Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade" prin coborarea ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, cu doua trepte, la BB-plus, de la BBB.

Ratingul Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta a fost coboratla "BB plus", cu perspectiva negativa, de la "BBB", iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala la "BBB minus" de la "BBB plus", cu perspectiva negativa, informeaza, luni, Reuters.

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Fitch, #retrogradare, #rating, #BCR, #banci, #studiu , #stiri Banca Transilvania