Surpriza la Banca Transilvania: investitie masiva din Romania

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 12:21
6770 citiri
Surpriza la Banca Transilvania: investitie masiva din Romania

Trei fonduri romanesti, printre care si SIF Moldova, au cumparat participatia detinuta de Bank of Cyprus la Banca Transilvania.

Cea mai mare banca din Cipru a vandut, vineri, aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania (TLV). Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 368,1 milioane de lei (82,5 milioane de euro).

Bank of Cyprus a vandut participatia la Banca Transilvania si operatiunile din Ucraina

Conform unor surse din piata de capital citate de Mediafax, SIF Moldova (SIF2) a preluat 3,5% din titluri, pentru care a platit 128,9 milioane de lei (28,9 milioane de euro).

SIF Moldova detine acum un pachet de 8,52% din actiunile Bancii Transilvania.

Bank of Cyprus a preluat 9,7% din actiunile BT in 2009, pentru 58 milioane euro. Banca cipriota si-a majorat participatia pana la aproape 10% in acelasi an.

Intregul sector bancar din Cipru a intrat intr-un program de restructurare anul trecut, conditie impusa statului cipriot in schimbul unui program international de asistenta financiara.

Sucursalele Bank of Cyprus din Romania, cu depozite in valoare totala de 77 de milioane de euro si active brute de 82 de milioane de euro, au fost preluate, in luna martie 2013, de Marfin Bank Romania.

Cel mai important actionar al Bancii Transilvania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,61% din titluri, conform celor mai recente raportari. De asemenea, SIF Moldova detine un pachet de 5% din actiunile bancii, iar presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, are o participatie de 5,06%.

Un alt actionar important este International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.

#SIF cumparare Banca Transilvania, #SIF Moldova actiuni Banca Transilvania, #Bank of Cyprus vanzare banca Transilvania , #stiri Banca Transilvania