Statul român vrea să îşi facă propria bancă de dezvoltare

Joi, 10 Februarie 2022, ora 06:35
2825 citiri
Statul român vrea să îşi facă propria bancă de dezvoltare
România va avea o bancă de dezvoltare FOTO www.pexels.com

Ministerul de Finanțe reia proiectul vechi de ani de zile al înfiinţării unei bănci de dezvoltare de stat.

Proiectul a fost publicat marţi, 8 februarie 2022, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rublica „Transparenţă“, prin care se creează cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare pentru a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul României.

Acesta arată că este necesară crearea unei bănci de dezvoltare în efortul de a soluționa disfuncționalitățile pieţei financiare atât pe partea cererii, cât şi pe cea a ofertei, precum şi decalajele de finanţare. Rolul noii bănci ar fi de a acţiona în calitate de intermediar financiar, dar şi de a contribui la creşterea absorbției fondurilor europene.

Autorităţile doresc totodată ca banca de dezvoltare să aibă rol în implementarea instrumentelor financiare şi a mecanismelor de garantare, atât cele finanţate din fondurile europene în calitate de administrator de Fond al Fondurilor, cât şi iniţiativele de investiţii la nivelul UE şi al instituţiilor financiare internaţionale.

Proiectul Băncii Naţionale de Dezvoltare are o vechime de peste şapte ani şi a trecut şi prin guvernele Dacian Cioloş, PSD, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

De precizat, România are multe instituţii prin care se derulează garantarea unor credite, precum Fondul Naţional de Garantare, Fondul de Contragarantare etc.

Ministerul Finanţelor beneficiază de consultanţă privind înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României, în cadrul unui proiect cu finanţare din partea Comisiei Europene prin Programul de sprijin pentru reforme structurale.

"Prin acest proiect, se urmăreşte finanţarea domeniilor prioritare, contribuţia naţională la implementarea obiectivelor economice şi strategice ale UE pe plan local şi alinierea la practicile europene şi internaţionale în materie de finanţare a dezvoltării, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, identificarea disfuncţionalităţilor pieţei financiare şi reducerea decalajelor de finanţare", arată nota de fundamentare.

În document se precizează că este interzisă finanţarea directă sau indirectă de către băncile de dezvoltare a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

Pentru funcţionarea ca bancă de dezvoltare este necesară notificarea Comisiei Europene, iar aportul la capitalul social, fondurile puse la dispoziţie, finanţarea şi operaţiunile băncii naţionale de dezvoltare trebuie să respecte regulile Uniunii Europene în materie de ajutor de stat.

Documentul mai arată că numeroase state membre UE au înfiinţat bănci sau instituţii aflate în proprietate publică care îşi desfăşoară activitatea în temeiul unui mandat de politică publică pentru promovarea unor activităţi de dezvoltare economică şi care le diferenţiază de băncile comerciale private, din perspectiva tipului de proprietate, a mandatului de dezvoltare, precum şi a faptului că obiectivul principal nu îl reprezintă maximizarea profiturilor.

Citește și:
Credite pentru studenți în valoare de 50.000 de lei. Reprezentant studenți: "Nu aduc un ajutor real"
Credite pentru studenți în valoare de 50.000 de lei. Reprezentant studenți: "Nu aduc un ajutor real"
În prima zi a noului an universitar, ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a programului Student Invest. Băncile se vor putea...
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vineri, 7 octombrie, a ajuns în gara închiriată din Motru primul tren cu cărbune. ”Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune...