Anunț surpriză al Occidentului: Bogăția din Europa trebuie să curgă în anumite părți ale Rusiei

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 04:36
4316 citiri
Anunț surpriză al Occidentului: Bogăția din Europa trebuie să curgă în anumite părți ale Rusiei
Banii din băncile occidentale trebuie să curgă în anumite părți din Rusia FOTO: CNBC

Pachetele de sancțiuni impuse de Statele Unite și țările din Europa împotriva Moscovei au izolat în mare măsură Rusia de sistemul financiar internațional, mai ales după interdicția la sistemul de plăți SWIFT.

Însă, acum, oficialii occidentali au anunțat că au nevoie de băncile vestice pentru a menține fluxul de bani spre anumite părți ale economiei Rusiei, în cazul exporturilor de alimente și îngrășăminte ale regimului lui Putin.

Pe 14 noiembrie 2022, Statele Unite, Marea Britanie și UE au emis o declarație în care precizează că sancțiunile care vizează mașina de război a Rusiei, nu includ și industria alimentară și a îngrășămintelor ale Moscovei, potrivit The Economist.

Diplomații au reiterat mesajul în zilele de după, încercând să se asigure că sancțiunile nu funcționează prea bine. Guvernele occidentale vor să înfometeze Rusia de fonduri de război și să-și demonstreze sancțiunile anti-Putin, dar și să minimizeze daunele colaterale.

Europa dă lovitura de grație lui Putin: Rusia pierde total piața continentală la un combustibil vital

„Când intensificați sancțiunile, ambiguitatea este cel mai bun prieten al tău. Este cel mai mare dușman al tău atunci când încerci să le calibrezi la nevoile economiei globale”, spune Adam Smith de la Gibson Dunn, o firmă de avocatură.

Reînnoirea acordului de cereale între Rusia și Ucraina, care permite produselor Kievului să iasă din porturile ucrainene implică niște înțelegeri între toate părțile implicate. Astfel, pentru ca Moscova să semneze, oficialii au încercat să demonstreze că nu blochează exporturile Rusiei de alimente și îngrășăminte, care reprezintă 14% și 18% din volumele globale.

Statele Unite nu vor „să împiedice capacitatea țărilor în curs de dezvoltare” de a cumpăra aceste bunuri, a spus un oficial al Departamentului de Stat. Până acum, eforturile occidentale de a menține fluxul de numerar în agricultura rusă și în părți din sectorul său energetic par să funcționeze destul de bine. Oficialii au furnizat linii directoare care stabilesc scutiri în privința sancțiunilor.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Exporturile rusești de grâu au revenit acum aproape la niveluri normale, iar prețurile globale la alimente sunt la cel mai scăzut nivel din nouă luni. Dar costurile îngrășămintelor rămân ridicate, ceea ce înseamnă că probabil că va fi nevoie de mai multă asigurare în viitor.

Pe 21 noiembrie 2022, Țările de Jos au eliberat în cele din urmă 20.000 de tone de îngrășăminte rusești care fuseseră blocate în portul Rotterdam din cauza confuziei legate de sancțiuni.

Este o ciudățenie a regimurilor moderne de sancțiuni, aceea că oficialii trebuie să petreacă timp ajutând banii să curgă în economia inamicului lor, Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
Prognoză sumbră pentru evoluția prețului grâului la recoltare în vara 2024. Fermierii vor ajunge să vândă în pierdere
Prognoză sumbră pentru evoluția prețului grâului la recoltare în vara 2024. Fermierii vor ajunge să vândă în pierdere
După oscilații minore înregistrate în a doua parte a lunii martie, prețurile grâului continuă să scadă pe piețele de capital, iar proiecțiile de piață sugerează că această...
#banci europene, #sanctiuni Rusia, #acord cereale, #acord Ucraina Rusia, #cereale ucraina, #sanctiuni economice Rusia , #stiri economice