Semnalele unei crize puternice: băncile se pregătesc de concedieri masive. „Au făcut angajări excesive în ultimii doi-trei ani”

Duminica, 22 Ianuarie 2023, ora 18:45
8398 citiri
Semnalele unei crize puternice: băncile se pregătesc de concedieri masive. „Au făcut angajări excesive în ultimii doi-trei ani”
Băncile se pregătesc pentru cele mai mari reduceri de personal de la ultima criză financiară până în prezent FOTO Pixabay

Băncile se pregătesc pentru cele mai mari reduceri de personal de la ultima criză financiară până în prezent, în condițiile în care directorii sunt presați să reducă costurile în urma prăbușirii veniturilor din investiții bancare, potrivit ft.com.

Concedierile - care se așteaptă să fie de ordinul zecilor de mii în întregul sector - sunt contrare angajările masive făcute de bănci în ultimii ani și reticența de a concedia personal în timpul pandemiei Covid-19.

"Reducerile de locuri de muncă care vor urma vor fi super brutale", a declarat Lee Thacker, proprietarul firmei de recrutare de personal din domeniul serviciilor financiare Silvermine Partners. "Este o resetare pentru că au făcut angajări excesive în ultimii doi-trei ani", scrie sursa citată.

Bănci precum Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley și Bank of New York Mellon au început să taie peste 15.000 de locuri de muncă în ultimele luni, iar observatorii din industrie se așteaptă ca și alții să le urmeze exemplul, încurajați de planurile care au ținut prima pagină a ziarelor și care au fost deja anunțate.

"Am văzut câteva focuri de avertisment din partea SUA", a declarat Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods.

"Investitorii trebuie să vadă că managementul acționează în privința costurilor și încearcă să mențină un profil de rentabilitate rezonabil. Europenii vor avea tendința de a urma băncile americane".

Ana Arsov, codirector al departamentului de bănci globale la Moody's, a declarat că se așteaptă ca reducerile de personal să fie mai puțin severe decât în timpul crizei financiare, dar mai grele decât prăbușirea piețelor după prăbușirea dotcom din 2000.

"Ceea ce vedem este o recuperare a disponibilizărilor normale din bănci, care au fost puse pe pauză în ultimii ani", a spus ea. "Vom vedea reduceri în francizele europene, dar nu la fel de mari ca la băncile din SUA". 

Directorii de bănci au declarat că disponibilizările care au atras atenția la Goldman - parte a celei mai mari campanii de reducere a costurilor de la criza financiară încoace, care include totul, de la avioanele corporative la bonusuri - au creat un precedent pe care alte bănci vor căuta să îl urmeze.

"Titlurile din Goldman accelerează procesul de luare a deciziilor", a declarat un executiv din industrie care are cunoștință de planurile mai multor bănci. "Este un moment bun pentru a anunța reduceri dureroase dacă doar urmezi Goldman".

Banca de pe Wall Street a început săptămâna trecută un proces de concediere a până la 3.200 de angajați, ceea ce echivalează cu 6,5% din forța de muncă, în condițiile în care crește presiunea asupra directorului general David Solomon pentru a îmbunătăți randamentul băncii în ceea ce privește capitalul tangibil.

Goldman reduce un număr similar de angajați ca și în 2008, în timpul crizei financiare mondiale, dar atunci forța sa de muncă era de două treimi din dimensiunea sa actuală.

Morgan Stanley a concediat 1.800 de angajați în decembrie, puțin peste 2% din forța sa de muncă. În ciuda faptului că are o activitate puternică de gestionare a averilor, banca de investiții a creditorului a suferit, la fel ca și rivalul său acerb Goldman Sachs, de pe urma reducerii aproape la jumătate a veniturilor din fuziuni și achiziții anul trecut.

Morgan Stanley a declarat că nu sunt iminente alte reduceri de personal.

"Sincer, am întârziat puțin", a declarat directorul general James Gorman în fața analiștilor. "Nu mai făcusem nimic de câțiva ani. Am avut o creștere mare și vom continua să monitorizăm acest lucru".

Bank of New York Mellon, cea mai mare bancă de custodie din lume, intenționează să reducă puțin sub 3% din forța sa de muncă - aproximativ 1.500 de angajați - în prima jumătate a anului.

Directorul general Robin Vince a declarat pentru Financial Times că banca a fost "foarte atentă să recunoască" că dacă ar fi concediat oameni în timpul pandemiei Covid ar fi "rupt contractul social" cu angajații.

De departe, cele mai mari reduceri anunțate până acum sunt efectuate de Credit Suisse, care se află în mijlocul unei revizuiri strategice radicale menite să consolideze banca elvețiană afectată de scandaluri.

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#banci, #concedieri, #criza financiara , #stiri economice