Cine ar putea să o înlocuiască pe regina Elisabeta pe bancnota de 5 dolari australieni: „Acum este nevoie de puțin respect”

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 10:03
2374 citiri
Cine ar putea să o înlocuiască pe regina Elisabeta pe bancnota de 5 dolari australieni: „Acum este nevoie de puțin respect”
Bancnota autraliană de cinci dolari are pe ea chipul reginei Elisabeta FOTO en.numista.com

Guvernul australian a indicat marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb pe bancnotă să figureze personalităţi australiene, relatează Reuters.

În timp ce monedele trebuie să poarte în mod obligatoriu imaginea monarhului britanic, decizia de a imprima chipul reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată nu de statutul ei de suveran, ci de personalitatea sa, iar o eventuală schimbare nu va veni automat, a explicat ministrul adjunct al finanţelor Andrew Leigh.

Întrebat de un reporter dacă guvernul ia în considerare înlocuirea imaginii reginei cu cea a unei personalităţi australiene, cum ar fi militantul pentru drepturile teritoriale ale indigenilor Edward Mabo, ministrul australian a menţionat că va fi discutat acest aspect. "Este o discuţie care va avea loc în guvern. Nu este nicio grabă. Acum prioritatea este schimbarea monedelor", a spus el.

Decesul reginei Elisabeta a II-ea a reaprins dezbaterea privind viitorul Australiei ca monarhie constituţională. La un referendum organizat în 1999, alegătorii australieni s-au pronunţat cu un scor strâns pentru păstrarea ei.

Premierul Antony Albanese a făcut în ce-l priveşte marţi apel la "respect". "Cred că acum este nevoie de puţin respect. Trebuie să ne ocupăm de toate aceste lucruri într-un mod adecvat, în ordine, în mod respectuos", a spus el.

#bancnota, #Australia, #Regina Elisabeta , #stiri Elisabeta a II-a
Comentarii
Poza IlBuongustaio
IlBuongustaio
rank 1
Cine ar putea ?