Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)

Autor: Dan Stan
Duminica, 01 Decembrie 2024, ora 17:55
120173 citiri
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Bancnotă nouă, Carol I / FOTO: BNR

Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema „185 de ani de la naşterea regelui Carol I".

Conform unui comunicat al BNR, bancnota are dimensiuni de 147 x 82 mm, culoare predominantă albastru, este imprimată în tehnică mixtă, plană şi relief, pe suport de polimer şi are o fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc, în partea dreaptă, în prim-plan, portretul şi semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia şi anii de viaţă, scrise cu majuscule: „Regele Carol I 1839-1914", informează Agerpres.

În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României" şi o scenă de luptă din timpul Războiului de Independenţă.

Tot pe avers sunt imprimate stema României, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României" şi medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100"; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, "Lei una sută", în dreapta jos, pe verticală, în litere "Una sută lei" şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100".

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2024", este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include o reprezentare a statuii de la Peleş a regelui Carol I şi, în centru, o imagine a Castelului Peleş. Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul "Falsificarea acestor bilete se pedepseşte conform legilor". În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României" şi sigla BNR, care este poziţionată în dreapta sus şi stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, „100" pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleş şi în dreapta jos şi în litere "Una sută lei", pe orizontală în stânga jos. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în stânga pe verticală, cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota va include mai multe elemente de siguranţă în substratul de polimer, dar şi adăugate la imprimare pe avers şi pe revers.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema "185 de ani de la naşterea regelui Carol I", este inclusă într-un pliant de prezentare al cărui text este redactat în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote. Preţul de vânzare al bancnotei aniversare este de 150 lei (fără TVA), inclusiv pliantul de prezentare. Bancnotele au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecţionare se realizează prin sucursalele regionale ale BNR din: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş.

Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
Un nou program de sprijin urmează să fie lansat, „Prima Seră”, o inițiativă menită să sprijine fermierii în construirea serelor și solariilor moderne. Programul oferă ajutoare...
ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
Încă de anul trecut, problema colectării deficitare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a devenit una dintre pârghiile folosite de Guvern pentru a contrabalansa deficitul...
#bancnote, #Carol I, #BNR , #bani cash
  1. Imobiliare 2025. "Sold, but we have more"
  2. IPO de obligațiuni la BVB – TradeVille
  3. Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
  4. ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
  5. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  6. Când se va simți în România impactul deplin al recalculării pensiilor. Șansele ca guvernul să crească TVA-ul pentru a face rost de bani la buget
  7. Xiaomi vrea să bată noi recorduri. Gigantul tech pregătește un smartphone ce eclipsează multe dispozitive la durata bateriei
  8. Un obiect cosmic masiv ar fi putut influența orbitele planetelor din sistemul solar în urmă cu 4 miliarde de ani
  9. TikTok revine online în SUA după doar câteva ore de interdicție! Donald Trump promite să „salveze” platforma
  10. Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”