Mii de manifestanți au luat cu asalt, luni, 5 august, reședința oficială a premierului din Bangladesh, Sheikh Hasina, din Dhaka, după săptămâni de proteste. Acesta a demisionat şi a fugit din ţară cu un elicopter militar.
Demonstrațiile studențești împotriva guvernului s-au soldat cu sute de protestatari uciși de poliție.
Hasina, în vârstă de 76 de ani, și-a dat demisia și a fugit din țară cu un elicopter militar și ar fi aterizat în orașul Agartala, din nord-estul Indiei, scrie The Sun.
Șeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, s-a adresat țării și a spus că armata va forma un guvern interimar cu reprezentanți ai partidelor politice.
#Bangladesh's tinpot dictator #SheikhHasina, after killing nearly a thousand young men and women, many of them students, has reportedly resigned amid a massive human wave that has seized and surrounded Dhaka. She was seen being rescued by a military helicopter. pic.twitter.com/6NWYR26t9t
— Sultan Mohammed Zakaria (@smzakaria) August 5, 2024
Generalul Waker-Uz-Zaman a îndemnat protestatarii să meargă acum acasă, precizând că armata va găsi o soluție la criză.
„Ne vom asigura, de asemenea, că se face dreptate pentru fiecare deces și crimă care a avut loc în timpul protestelor”, a spus acesta.
Nu este încă clar cine va conduce noul guvern.
Imaginile au arătat protestatarii luând cu asalt palatul primului ministru, numit Ganabhaban. Manifestanții s-au fotografiat pe scaunul premierului și au furat mobilier, haine și chiar animale de companie.
Alte mii de oameni sunt pe străzile capitalei fluturând steaguri și sărbătorind demisia Hasinei.
Bangladeshi PM Sheikh Hasina had won elections just a few weeks ago but today she was forced to resign & leave Bangladesh..
This is how the global left ecosystem works.. They're trying the same in India as well, all the protests are part of the same agenda... pic.twitter.com/077X6fh21h
— Mr Sinha (@MrSinha_) August 5, 2024
Students Against Discrimination, un grup care a condus protestele, a spus că guvernarea militară nu este o soluție după „revoluție”.
„Am alungat fascismul și nu vom permite fascismului să prindă rădăcini în Bangladesh în viitor. Ne angajăm să dezrădăcinăm orice sisteme fasciste”, a transmis grupul.
Sheikh Hasina a fost la putere 15 ani și a fost aleasă pentru un al patrulea mandat în ianuarie - vot care a fost boicotat de principalii ei adversari.
Mii de oameni au fost închiși înaintea votului, Hasina fiind acuzată că a devenit din ce în ce mai autocratică.
Protestele împotriva cotelor de locuri de muncă guvernamentale au zguduit țara de săptămâni întregi, lăsând în urmă mulți morți.
Cel puțin 95 de persoane, inclusiv cel puțin 14 ofițeri de poliție, au fost ucise în confruntările de duminică, 4 august, potrivit mediei locale, alte sute fiind rănite.
Duminică, internetul fusese întrerupt în țară, dar conectivitatea a revenit luni.