UE țintește plățile în numerar. Ce limite vor fi aplicate pentru a reduce spălarea banilor

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 13:46
2301 citiri
UE țintește plățile în numerar. Ce limite vor fi aplicate pentru a reduce spălarea banilor
Limita se va aplica începând cu iulie 2027 FOTO ziare.com

Un nou regulament al Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor include o limită pe tranzacțiile în numerar. Legea prevede un plafon de 10.000 de euro pentru plățile în numerar și a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE marți, 19 iunie, cu aplicare cel mai devreme din iulie 2027.

Printre alte măsuri, regulile adoptate de Parlament și Consiliu prevăd faptul că "persoanele care comercializează bunuri sau prestează servicii pot accepta sau efectua o plată în numerar numai până la concurența sumei de 10 000 EUR sau echivalentul în moneda națională sau în valută, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele". Cu alte cuvinte, cumpărătorii nu vor putea face mai multe plăți succesive de, spre exemplu, 9.000 de euro fiecare pentru a cumpăra o mașină în numerar.

Țările care au limite inferioare pentru plățile în numerar vor continua să aplice plafonul mai mic. Din decembrie 2023, așa-numita ordonanță trenuleț a modificat limitele de operațiuni în numerar, astfel încât majoritatea tranzacțiilor se limitează la maximum 10.000 de lei în bani cash.

Totuși, limitările nu se aplică la tranzacțiile între persoanele fizice care nu acționează în capacitatea lor profesională și nici la plăți sau depozite efectuate la sediile instituțiilor financiare. Alte măsuri incluse în regulament se referă la interzicerea emisiunii de acțiuni la purtător - un instrument financiar care poate fi folosit pentru spălarea banilor -, începând cu iulie 2029.

Regulamentul pentru Combaterea Spălării Banilor este parte dintr-un set de măsuri mai amplu al Uniunii, care caută să reducă infracțiunile financiare. Fiind un regulament, acesta are aplicare directă în toate statele UE, nefiind nevoie de o lege națională care să transpună prevederile, cum se întâmplă în cazul directivelor.

Pachetul de măsuri intră în vigoare la 20 de zile de la publicarea oficială, deci în data de 9 iulie. Măsurile sunt obligatorii începând cu 10 iulie 2027, dar există două excepții legate de fotbal.

Cluburile de fotbal profesionist și impresarii au termen prelungit pentru limitarea tranzacțiilor în numerar, urmând să aplice regulile din iulie 2029. Tranzacțiile relevante pentru regulament sunt cele cu investitorii, cu sponsorii, cu intermediarii, precum impresarii, și cele cu scopul de a transfera un jucător.

Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
După ce Apple a introdus conectivitatea prin satelit pe iPhone 14 în septembrie 2022, utilizatorii de telefoane Android au așteptat cu nerăbdare ca această funcționalitate să devină...
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Un incendiu declanșat de un laptop a provocat o evacuare dramatică de urgență pe un avion de pasageri vineri. Zborul American Airlines 2045, care se pregătea să decoleze de la San Francisco...
#bani cash, #limita plata cash, #spalare de bani, #regulament, #numerar , #bani cash
  1. Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
  2. Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
  3. Google ar putea aduce suportul pentru rețeaua Find My Device pe Pixel Watch
  4. Undă verde pentru opt pasaje rutiere şi pietonale noi la Oradea. Când vor începe lucrările și cât costă proiectele
  5. Cel mai mare proiect rezidențial din nordul capitalei, vândut peste 75%. La ce sumă s-a ridicat investiția pe 23 de hectare
  6. Cum îmbunătățești procesul de ambalare pentru a economisi timp și bani? 5 sfaturi
  7. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  8. Suma uriașă pe care o vor plăti românii pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva pe vreme de pace!"
  9. 5 funcții avansate ale Windows 11 care îmbunătățesc performanța PC-ului
  10. România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor