Ce-a făcut un român care-a primit accidental 2 milioane de lei în conturi: și-a luat două BMW-uri. Bărbatul, condamnat la închisoare

Marti, 29 Martie 2022, ora 15:04
8516 citiri
Ce-a făcut un român care-a primit accidental 2 milioane de lei în conturi: și-a luat două BMW-uri. Bărbatul, condamnat la închisoare
Autoturism BMW FOTO Pexeles.com

Patronul unei firme din București a fost condamnat definitiv la doi ani și o lună de închisoare cu executare după ce și-a cumpărat două autoturisme de lux din bani care nu-i aparțineau.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care Marian Răducu, administrator al unei firme din Capitală, şi Eugen Plopeanu au fost trimişi în judecată pentru însuşirea bunului ajuns din eroare la făptuitor, tăinuire şi fals, scrie Adevarul.

Două milioane de lei, transferați greșit

Totul ar fi început în 2015, când între o companie de construcţii din Timişoara şi firma administrată de Marian Răducu a fost încheiat un contract de subantrepriză, având ca obiect executarea de lucrări de alimentare cu apă şi reţele de canalizare în localităţile Albota şi Mosoaia, preţul total al contractului fiind de 181.645 lei.

La un moment dat, după plata mai multor facturi, secretara firmei din Timişoara a vrut să îi achite firmei administrate de Marian Răducu o factură de 8.000 de lei. Din eroare, i-a transferat firmei conduse de Răducu suma de 2.016.985 lei.

Când şi-a dat seama de greşeala făcută, reprezentanta firmei din Timişoara a luat legătura telefonic cu Marian Răducu, rugându-l să restituie suma achitată în plus. Bărbatul i-a comunicat că nu are cunoştinţă despre această eroare şi a asigurat-o că va restitui suma achitată din eroare.

„Înainte de terminarea programului de lucru, în data de 21.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă acesta avea telefonul închis. În cursul zilei de 22.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă telefonul acestuia era în continuare închis, trimiţând inculpatului şi mesaje, atât prin aplicaţia whatsapp, cât şi SMS, fără a prim vreun răspuns”, se arată în rechizitoriu.

Ce a făcut patronul cu banii picați din greșeală în cont

Anchetatorii mai arată că după ce a fost înştiinţat că în contul firmei sale a fost făcută o plată eronată în valoare de două milioane de lei, bucureşteanul a început să facă retrageri sau plăţi masive din contul firmei. Pentru a justifica retragerea unei sume de 650.000 de lei, firma administrată de Răducu a încheiat două contracte de împrumut cu Eugen Plopeanu.

Ambele contracte, care figurau încheiate în 2010 şi 2015, aveau scadenţa în data de 20 iunie 2016, la câteva zile după transferul eronat al uriaşei sume.

Din banii ajunşi din greşeală în contul său, Marian Răducu a cumpărat şi două BMW-uri din Germania, un BMW 640 I Grand Coupe şi un BMW X5.

„În perioada 17.06.2016 – 01.07.2016 prin cele 93 de operaţiuni de retrageri numerar şi de plăţi efectuate din contul bancar deschis la Banca Transilvania şi aparţinând societăţii……, inculpatul şi-a însuşit suma de 1.562.574,03 lei, sumă care aparţinea societăţii…… (n.r. care a făcut transferul eronat), rămânând în cont suma de 446,364.62 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Prima fază a procesului în care au fost trimişi în judecată Răducu şi Plopeanu s-a judecat la Judecătoria Timişoara. Aici, Răducu a primit doi ani şi o lună de închisoare cu executare, iar Plopeanu un an şi şapte luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara.

”Nesincere” regrete

Judecătorii au arătat că în cazul lui Răducu, la stabilirea pedepsei „s-a avut în vedere gravitatea faptelor, valoarea foarte mare a prejudiciului creat, respectiv suma de 1.562.574,03 lei, lipsa intenţiei de a restitui vreo parte din prejudiciu, forma continuată a infracţiunilor, numărul mare de acte materiale, respectiv 93 de acte materiale, conduita avută de către inculpat, care a încercat să acopere săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit prin comiterea în stare de concurs cu conexitate etiologică a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale)”.

În cazul lui Plopeanu, judecătorii au arătat că pentru serviciile sale a primit 585.000 de lei, din care a cheltuit 197.000 de lei.

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au reţinut că Răducu şi Plopeanu au încercat să regrete comiterea faptelor, dar acest lucru s-a întâmplat prea târziu. Magistraţii au considerat că regretele nu sunt sincere.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#bani cont gresit, #cumparare masini bani ilegali, #refuz returnare bani, #bmw, #curtea de apel timisoara , #justitie