Cum a reușit un falsificator de bani din Brașov să plaseze pe piața nu mai puțin de 10.000 de euro falși

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 06:11
5169 citiri
Cum a reușit un falsificator de bani din Brașov să plaseze pe piața nu mai puțin de 10.000 de euro falși
Plasatorii de bani falși își căutau victimele pe site-urile de mică publicitate FOTO viata-libera.ro

Nu mai puțin de zece mii de euro falși, în bancnotă de cupiură de 50 de euro, au fost plasați pe piața din România din septembrie 2020 și până la începutul lunii ianuarie 2021 de patru bărbați din Galați.

Zece oameni au fost înșelați de cei patru gălățeni care le-au cumpărat telefoanele mobile de ultimă generație în schimbul unor hârtii fără valoare.

Gălățenii falsificatori de bani au fost prinși de procurorii antimafia după o lungă serie de reclamații depuse la DIICOT de oamenii care au realizat că au fost păgubiți abia când au ajuns la casele de schimb valutar.

Grupul de plasatori de bani falși lucra în strânsă colaborare cu un falsificator de euro din zona Brașov, aflat în vizorul polițiștilor încă de la începutul anului 2020. Gălățenii Adrian Nicolae Petcu, Cătălin Mînză, Daniel Nicușor Ivașcu și Sorin Rouă primeau banii falși în pachete trimise prin șoferii de maxi-taxi care făceau curse regulate pe ruta Brașov-Brăila-Galați. Rolul celor patru era să plaseze pe piață bancnotele false de euro, profitul urmând să fie împărțit în mod egal.

Schema prin care au reușit să obțină bani reali în schimbul unor hârtii fără valoare era cât se poate de simplă. Căutau pe site-urile de mică publicitate anunțurile unor cetățeni care își puneau la vânzare telefoanele mobile. Erau vizate doar aparatele de ultimă generație la acel moment (IPhone mai ales) pentru care vânzătorul cerea sume mari de bani, de regulă 5000 de lei, respectiv o mie de euro.

Erau foarte binevoitori la telefon și chiar se deplasau până la adresa vânzătorului, fără să mai negocieze prețul. Odată intrați în posesia telefonului, mergeau la casa de amanet unde vindeau aparatul la un preț sub cel al pieței, însă banii primiți în schimb erau reali. Din suma obținută astfel, 25 la sută ajungea la falsificatorul din Brașov, restul fiind împărțit în mod egal între cei patru gălățeni.

Zece persoane au căzut în plasa plasatorilor de euro falși. O parte dintre ei erau români care munciseră în străinătate, dar fuseseră nevoiți să revină în România de frica pandemiei de COVID-19. Telefonul pus la vânzare era singura lor sursă de venit care i-ar fi ajutat să supraviețuiască chiar și o scurtă perioadă de timp.

Gălățenii plasatori de bani falși nu erau dintre cei mai mari experți în domeniu. Se deplasau la clienți cu o Dacia veche cu numere false, iar în timpul tranzacției șoferul aștepta în mașină cu motorul pornit, în timp ce cumpărătorul discuta cu cetățeanul care își vindea aparatul.

Această atitudine a atras atenția unuia dintre clienți care a cerut verificarea bancnotelor primite la o bancă sau la o casă de schimb valutar. A fost momentul în care gălățenii au fost la un pas să fie prinși. Au acceptat să verifice banii, doar că pe drum au reușit să se strecoare cu mașina pe străzi laterale, scăpând astfel de vânzătorul suspicios care îi urmărea cu o mașină mult mai puternică, un VW Touareg. Însă cei mai mulți dintre oamenii care au căzut în plasă nu s-au prins imediat că au în mână bancnote fără valoare, chiar dacă falsul era grosolan, imprimat pe o hârtie banală.

În urma plângerilor care au fost depuse la DIICOT, plasatorii de bani falși au fost identificați rapid, mai ales că unul dintre ei era recidivist, iar portretul său se afla în baza de date a poliției. Au fost arestați preventiv, ulterior plasați în arest la domiciliu.

Pe 19 ianuarie 2021 au fost deferiți justiției, dosarul lor judecându-se pe fond al Tribunalul Galați, instanță care a dat sentința în data de 14 martie 2022.

Astfel, conform portalului instanțelor de judecată, Petcu Nicolae Adrian a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani și 2 luni închisoare fiind găsit vinovat pentru punere în circulație de valori falsificate în formă continuată, înșelăciune și constituire de grup infracțional organizat.

Mînză Cătălin, condamnat la 7 ani, 10 luni și 20 zile închisoare în regim de detenție. Acesta ai avea de executat un rest de pedeapsa dintr-o condamnare anterioară, așa se explică numărul mare de ani de închisoare.

Ivașcu Nicușor Daniel, condamnat la 4 ani închisoare, iar Rouă Sorin a primit o pedeapsa de 4 ani și 4 luni închisoare.

În plus cei patru au de plătit 80.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare.

Decizia Tribunalului Galați nu este definitivă.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#bani falsi, #euro falsificati, #bancnote false, #telefoane, #falsificatori bani , #stiri juridice