Partidele strâng bani pentru campaniile electorale din 2024. Cât le-a rămas în conturi după subvențiile primite în 2021

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 21:30
4601 citiri
Partidele strâng bani pentru campaniile electorale din 2024. Cât le-a rămas în conturi după subvențiile primite în 2021
Partidele politice din România au înghițit 47 de milioane de euro în 2021 FOTO colaj ziare.com / Facebook

Partidele politice din România au primit în 2021, de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), o subvenție totală de peste 47 de milioane de euro. Conform AEP, formațiunile nu au cheltuit nici jumătate din sumă iar banii vor fi folosiți, cel mai probabil, în campaniile electorale din 2024 când au loc patru rânduri de alegeri.

Conform unui raport publicat de AEP la începutul lunii februarie, partidele au primit în 2021 suma totală de 232.766.294,91 lei (n.red.: 47 milioane de euro). Din această sumă, formațiunile au înregistrat cheltuieli pe diverse capitole precum presă și propagandă (de departe cea mai mare cheltuială a formațiunilor), chirii pentru sediul de partid, sondaje, consultanță politică etc.

În contextul în care subvențiile au fost mărite la finalul anului trecut, partidele partidele nu au cheltuit nici măcar jumătate din suma totală primită de la AEP, iar în conturile formațiunilor au rămas peste 122 de milioane de lei (n.red.24.7 milioane de euro), bani care nu se întorc la bugetul de stat, ci se raportează pentru 2022.

PNL, cei mai mulți bani strânși. AUR, cel mai econom

Dintre toate partidele, PNL a rămas cu cea mai mare sumă de bani din subvenție. Concret, formațiunea liberală a primit în 2021, de la AEP, o subvenție totală de 76.5 milioane de lei (15.4 milioane de euro), din care a cheltuit 43%, rămânând astfel cu 43 de milioane de lei (8.7 milioane de euro).

Cea mai mare cheltuială a liberalilor de anul trecut a fost „presa și propagandă”, unde au folosit 21 de milioane de lei.

Cu o sumă impresionantă rămâne și AUR, care, spre deosebire de celelalte partide, a cheltuit din subvenție o sumă infimă. Mai exact, din subvenția totală de 18.2 milioane de lei (3.7 milioane de euro), formațiunea condusă de George Simion a scos din visterie doar 79 de lei, reprezentând comisioane bancare.

PSD, cel mai cheltuitor

Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu nu este doar cea cu cea mai mare subvenție, dar și cea mai cheltuitoare. Potrivit datelor AEP, din subvenția totală pe 2021 de peste 90 de milioane de lei (18.2 milioane de euro), social-democrații au cheltuit anul trecut 61% din buget și au rămas astfel cu 34.5 milioane de lei (7 milioane de euro).

La fel ca și în cazul liberalilor, cea mai mare cheltuială a fost pentru „presă și propagandă”, unde au scos o sumă aproape dublă față de PNL - 39.6 milioane de lei.

USR, al treilea partid ca mărime din actualul Parlament, a încasat în 2021 de la AEP o subvenție totală de 41 de milioane de lei (8.3 milioane de euro). Din această sumă, partidul a folosit aproximativ 39% din sumă și a rămas cu peste 25 de milioane de lei (5 milioane de euro). Spre deosebire de PNL și PSD, cea mai mare cheltuială pentru USR în 2021 a fost cea pentru personal - 6.8 milioane de lei, în timp ce pentru „presă și propagandă” au scos din buzunare 1 milion de lei.

Notă: În calculul subvenției primite de USR a intrat și cea primită de către PLUS, care până să fuzioneze a primit în primele patru luni ale anului subvenție de la stat.

Deși nu a intrat în Parlament, cu bani rămâne și PMP, care anul trecut a primit de la AEP suma de 4.7 milioane de lei (955.000 de euro), din care a folosit 58% și rămânând astfel cu 1.9 milioane de lei (400.000 de euro).

Pro România este singurul partid care deși a primit o subvenție de la AEP, nu a rămas cu niciun leu în cont, ba mai mult are și datorii ca urmare a executărilor silite. În 2021, formațiunea condusă de Victor Ponta a primit de la buget 1.7 milioane de lei, însă a avut cheltuieli totale de 3 milioane de lei.

Explozia subvenției

Partidele politice primesc subvenții în funcție de rezultatele de la alegerile parlamentare și locale, în proporție de 75%, respectiv 25%. Anul trecut, formațiunile politice au primit subvenții totale de 253 de milioane de lei.

Sumele pentru subvențiile primite de către partidele politice au explodat începând cu 2018, după ce, la jumătatea anului, era promulgată o inițiativă PSD prin care a fost modificată Legea nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Astfel, de la „partidele politice primesc anual subvenție de la bugetul de stat”, s-a ajuns la „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut”.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bani partide, #partide politice, #subventie partide, #campanie electorala 2024, #alegeri 2024 , #partid