Partidele politice din România au înghițit 47 de milioane de euro în 2021. La cât este estimată cheltuiala în 2022

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 21:50
3267 citiri
Partidele politice din România au înghițit 47 de milioane de euro în 2021. La cât este estimată cheltuiala în 2022
Subvenția ar putea ajunge la un nivel colosal în 2022 FOTO Colaj ziare.com / Facebook

Formațiunile politice din România au primit în 2021 peste 234 de milioane de lei (n.red. - 47 milioane de euro) subvenție de la stat. Deși a fost promisă o reducere a subvenției, partidele au primit în ultimele trei luni ale anului trecut aproape jumătate din ajutorul total pe 2021.

PSD și PNL, campioni la bani

Conform datelor furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cei mai mulți bani au mers către PSD, adică peste 90 de milioane de lei (n.red.: 18 milioane de euro). Din această sumă, aproape jumătate a ajuns în conturile social-democraților doar în ultimele trei luni, după ce guvernul Cîțu a majorat subvenția la mijlocul lunii septembrie. La rectificarea bugetară de atunci, liderul PNL a suplimentat bugetul pentru subvenții cu aproape 90 de milioane de lei, cu toate că în trecut acesta promitea că le va scădea.

Astfel, social-democrații au primit în primele trei luni 45 de milioane de lei, în timp ce pentru octombrie-noiembrie-decembrie PSD a încasat 44.7 milioane de lei. Dacă partidul condus de Marcel Ciolacu va primi în 2022 aceeași subvenție precum ultimele trei luni, social-democrații vor aduna la finalul anului aproape 180 de milioane de lei (36 milioane de euro).

În ce-i privește pe liberali, aceștia au primit în 2021 aproximativ 76.5 de milioane de lei (15.5 milioane de euro). La fel ca și în cazul social-democraților, cea mai mare parte din bani a fost furnizată în ultimele trei luni ale anului. Concret, în intervalul ianuarie - septembrie liberalii au primit 38 de milioane de lei, în timp ce pentru octombrie - decembrie au încasat 37.9 milioane de lei. La finalul anului curent PNL ar putea primi o subvenție totală de 150 de milioane de lei (30.6 milioane de euro) dacă se vor păstra aceleași sume.

USR, al treilea partid ca mărime din actualul Parlament, a încasat în 2021 de la AEP o subvenție totală de 41 de milioane de lei (8.3 milioane de euro). În primele nouă luni ale anului formațiunea a încasat 20.7 milioane de lei (4.2 milioane de euro), în timp ce pentru ultimele trei a primit 20.4 milioane de lei (4.1 milioane de euro). În 2022, USR ar putea strânge de la AEP suma de 81 de milioane de lei (16.5 milioane de euro).

Notă: În calculul subvenției primite de USR a intrat și cea primită de către PLUS, care până să fuzioneze a primit în primele patru luni ale anului subvenție de la stat.

AUR își strânge banii

În cazul AUR, formațiunea care până în prezent nu a cheltuit aproape niciun leu din subvenție, aceasta a primit anul trecut de la AEP aproximativ 18 milioane de lei (3.7 milioane de euro). Asemeni celorlalte formațiuni, subvenția AUR a explodat în ultimele trei luni. Dacă în ianuarie - septembrie formațiunea condusă de George Simion a fost finanțată cu 9.2 milioane de lei, o sumă similară a fost furnizată apoi în doar trei luni - 9 milioane de lei. În 2022 AUR ar putea să-și adauge în rezerve încă 36 de milioane de lei (7.3 milioane de euro), în cazul în care subvenția lunară va rămâne la fel ca cea primită în decembrie.

Balon de oxigen pentru ProRomânia

Datorită scorului obținut în alegerile locale, Pro România și PMP primesc și ele subvenție de la buget. În cazul partidului condus de Victor Ponta, acesta a primit anul trecut o sumă totală de 3.4 milioane de lei (690.000 de euro).

Rectificarea bugetară dată de Florin Cîțu l-a ajutat și pe Ponta, având în vedere că la începutul lunii decembrie în presă a apărut informația că subvenția pentru Pro România ajunge de fapt în conturile executorilor după ce partidul a fost executat silit. În primele nouă luni Pro România a primit 1.7 milioane de lei, suma fiind apoi aproape dublată în ultimele trei luni - 1.69 milioane de lei.

În cazul PMP, aceștia au primit în 2021 aproximativ 4.7 milioane de lei (950.000 de euro). În primele șase luni formațiunea fondată de fostul președinte Traian Băsescu a fost subvenționată cu 2.38 milioane de lei, în timp ce pentru ultimele trei luni a primit 2.34 milioane de lei.

Partidele politice primesc subvenții în funcție de rezultatele de la alegerile parlamentare și locale, în proporție de 75%, respectiv 25%. Anul trecut, formațiunile politice au primit subvenții totale de 253 de milioane de lei.

Deși în primele nouă luni din 2021 partidele politice au primit de la AEP 118 milioane de lei, acestea au primit în ultimele trei luni o sumă similară - 116 milioane de lei (23 de milioane de euro).

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#bani partide, #bani partide AEP, #finantare bartide, #finantare aep, #PSD, #PNL, #USR, #aur , #partid