Invidia politicienilor români. Cât câștigă oficialii din alte țări europene

Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 03:25
4790 citiri
Invidia politicienilor români. Cât câștigă oficialii din alte țări europene
Votul final asupra amendamentului va fi dat în Camera Deputaților FOTO Ziare.com

Miercuri, 21 septembrie, Senatul a votat un amendament care prevede o majorare a indemnizațiilor pentru demnitari, în ciuda numeroaselor crize cu care se confruntă România.

Mai mulți politicieni, printre care și Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș, au apărat creșterea, acesta din urmă declarându-se „invidios” pe câștigurile omologilor din Europa.

Votul de miercuri a fost dat doar la câteva ore de la decizia Curții Constituționale care a admis o sesizare USR privind proiectele de lege care vizau majorări din sistemul public, printre acestea regăsindu-se și creșterea indemnizației parlamentarilor. Votul final urmează să fie dat în Camera Deputaților.

„Sunt salarii de bun simț”

Deși inițiativa a stârnit furia societății, o parte dintre politicieni au venit cu numeroase argumente în favoarea creșterii. De exemplu, senatorul PNL Virgil Guran a susținut că politicienii trebuie să învețe să fie „bogați și cinstiți”, și că astfel țara o va duce mai bine.

„În 90 Ion Iliescu spunea să fim săraci și cinstiți. Trebuie să începem să învățăm altceva, să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine”, a susținut Virgil Guran.

O reacție sfidătoare a venit și din partea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș, care s-a arătat „invidios” pe ceilalți demnitari din Uniunea Europeană. Acesta a uitat însă să compare și salariul mediu al românilor cu cel din țările cu care a comparat miniștrii.

"De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi întâmplător sau nu discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate....Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ", a transmis Marcel Boloş.

Potrivit ultimelor date publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație de aproximativ 10.500 de lei, adăugându-se diferite bonusuri în funcție de poziția pe care o ocupă în Senat sau la Camera Deputaților. Dacă modificarea legislativă va trece, atunci indemnizația de bază va crește la 13.125 de lei (aprox. 2.600 de euro).

Pe lângă salariile generoase, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale care înseamnă 25.000 de lei, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere. La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei, transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București.

Parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul - CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât și la vagon de dormit, cât și o călătorie dus întors către circumscripția electorală cu avionul.

Cât câștigă alți politicieni europeni

În ciuda declarației invidioase a lui Marcel Boloș, cea mai mare parte a miniștrilor din Uniunea Europeană câștigă sub 15.000 de euro, așa cum a susținut ministrul român. De exemplu, miniștrii francezi au un salariu brut de 10.500 de euro, la care se adaugă însă și alte beneficii.

În Spania, miniștrii câștigă aproximativ 7.000 de euro, iar Italia le oferă șefilor de cabinete aproximativ 6.000 de euro. Miniștrii germani sunt cei mai bogați, aceștia beneficiind de o indemnizație de aproximativ 16.000 de euro brut, sumă redusă însă de către taxe.

În ce privesc parlamentarii, aleșii din Spania au un salariu lunar de 3.000 de euro, cei din Italia primesc aproximativ 5.000 de euro, iar germanii 10.000 de euro brut.

De notat că în comparația lui Boloș lipsește și comparația privind salariul minim, care în România este de 2.550 de lei (515 euro). În Franța salariul minim brut este de 1.600 de euro, Spania - 1.100 de euro, Germania - 1.900 de euro.

Ce au votat politicienii

Deși salariul minim în România a crescut de la 2.080 la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, Guvernul a decis în 2019 ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate tot în funcție de salariul minim din 2019, de 2.080. Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă în 2021 respectiv 2022, astfel că salariile parlamentarilor sunt calculate în funcție de salariul minim de 2.080 de lei, cu toate că acesta a ajuns la 2.300 de lei. De precizat însă că guvernele doar au înghețat formula de calcul, nu au abrogat-o, însemnând că dacă următorul guvern din 2023 nu va reînnoi măsura, aleșii vor beneficia de venituri uriașe. Astfel, parlamentarii au votat practic schimbarea bazei de calcul a salariilor astfel încât indemnizația pentru parlamentari să fie calculată în funcție de salariul minim din 2021.

La această poveste se mai adaugă și intenția declarată a social-democraților de a crește salariul minim la 3.000 de lei, care ar putea multiplica câștigurile înalților demnitari, având în vedere că salariile acestora este calculat în funcție de un coeficient bazat pe salariul minim.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#bani politicieni, #bani parlamentari, #salarii politicieni, #PSD, #PNL, #salariul minim , #stiri politice