Laburiștii din Marea Britanie cer conservatorilor să returneze banii donatorilor legați de Rusia

Luni, 07 Februarie 2022, ora 12:20
1825 citiri
Laburiștii din Marea Britanie cer conservatorilor să returneze banii donatorilor legați de Rusia
Ministerul britanic de Externe a amenințat cu consecințe economice dacă Rusia va invada Ucraina FOTO Pixabay

Partidul Laburist britanic le-a cerut conservatorilor să returneze banii de la donatorii care au legături cu Rusia, ca răspuns la tensiunile legate de mobilizarea militară a lui Vladimir Putin la granița cu Ucraina.

Într-o scrisoare comună, David Lammy și Rachel Reeves  le-au cerut miniștrilor să rezolve problema finanțelor rusești care intră în Marea Britanie.

Adresându-se omologilor lor, Liz Truss și Rishi Sunak, ambii potențiali înlocuitori ai lui Boris Johnson în funcția de prim-ministru, Lammy și Reeves au spus: „Donatorii care au obținut bani din Rusia sau au presupuse legături cu regimul Putin au dat 1,93 milioane de lire sterline Partidului Conservator sau asociațiilor conservatoare individuale, de când Boris Johnson a preluat puterea în iulie 2019. Va fi Partidul Conservator de acord să o returneze banii? ”

Truss a spus că oligarhii și susținătorii-cheie ai lui Putin vor fi vizați de sancțiunile Marii Britanii dacă Rusia invadează Ucraina.

Ministerul de Externe a amenințat că va confisca averile cercului politic interior al lui Putin și ale susținătorilor de afaceri.

Laburiștii au criticat pachetul pentru că nu a accelerat măsurile structurale promise de mult timp, pentru a combate spălarea banilor în Regatul Unit, inclusiv măsurile anunțate pentru prima dată de David Cameron în 2014 și 2015.

În scrisoarea lor comună, Lammy și Reeves au subliniat: „Credem, totuși, că se poate face mult mai mult pentru a aborda deschiderea Marii Britanii de a suspecta banii ruși. De ani de zile, Partidul Laburist a tras un semnal de alarmă cu privire la rolul banilor murdari în Marea Britanie și lipsa de acțiune din partea guvernului conservator. În ciuda avertismentelor repetate, guvernul a adormit la volan și a lăsat garda jos pe plan intern.”

Ei au afirmat că această „deschidere către finanțarea ilicită a început să afecteze eforturile noastre diplomatice, administrația Biden fiind avertizată că prezența pe scară largă a banilor ruși în Regatul Unit ar putea pune în pericol răspunsul Marii Britanii la această criză”.

Boris Johnson a declarat, săptămâna trecută, că va prezenta un proiect de lege privind criminalitatea economică în a treia sesiune a parlamentului, dar laburiştii au spus că acest lucru ar fi trebuit deja să se întâmple.

Aceștia au cerut reforma Casei Companiilor pentru a preveni frauda și abuzul, un registru al entităților din străinătate, înregistrarea agenților străini, noi legi împotriva spionajului, o înlocuire a legii privind utilizarea abuzivă a computerului și competențe suplimentare pentru Comisia Electorală.

„Nu putem face față agresiunii Rusiei în străinătate, ignorând corupția legată de Rusia acasă”, au spus aceștia. „Este în interesul nostru național și economic ca guvernul să abordeze provocările influenței și interferențelor ostile pe care inacțiunea și comportamentul guvernului le-au permis, din păcate.”

The Guardian a scris, săptămâna trecută, că militanții anticorupție acuză Guvernul de la Londra că nu a reușit să reducă averea și influența Rusiei în Marea Britanie, în ciuda anilor de acțiuni provocatoare din partea Kremlinului.

Ca răspuns la scrisoarea lui Lammy și Reeves, un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a precizat: „Partidul Conservator acceptă doar donații din surse permise, și anume, persoane înscrise în lista electorală din Regatul Unit sau companii înregistrate în Marea Britanie. Donațiile sunt declarate în mod transparent Comisiei Electorale și publicate în mod deschis de către aceasta”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#bani Rusia, #Partidul Conservator, #Partidul Laburist, #Boris Johnson , #Marea Britanie