Cat de bine este sa ne lasam banii pe mana fondurilor de investitii?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 12:19
3990 citiri
Cat de bine este sa ne lasam banii pe mana fondurilor de investitii?
Foto: images.businessweek.com

Fondurile de investitii in lei au realizat in ultimele 12 luni o performanta destul de buna, avand in vedere contextul economic prin care Romania a trecut si, in mare parte, inca mai trece. Tocmai de aceea, a-ti lasa banii pe mana fondurilor de investitii intr-o asemenea perioada poate fi o optiune destul de avantajoasa.

Printre cele mai profitabile fonduri s-au numarat cele monetare si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, al caror randamente au fost in medie de peste 7,5%, potrivit informatiilor furnizate Ziare.com de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acest gen de fonduri au majoritatea activelor constituite din depozite bancare, certificate de depozit si obligatiuni.

In schimb, la polul opus, o parte din fondurile de actiuni au inregistrat evolutii foarte slabe, in unele cazuri chiar negative.

Dupa cum le spune si numele, aceste fonduri au activele construite din actiuni cotate si cum bursele nu au mers prea bine in acesti ultimi doi an, randamentele nu au fost tocmai imbucuratoare.

Fondurile monetare

Astfel de fonduri investesc in instrumente pe termene scurte si foarte lichide ale pietei monetare sau, intr-o proportie redusa, pe piata de capital, fiind o alternativa foarte buna a contului bancar.

Pe acest segment, Certinvest a inregistrat cea mai buna performanta a ultimelor 12 luni, dupa cum arata datele, cu un randament de 8,7%. Dar daca vorbim de cresterile pe ultimii trei ani, randamentul sau a fost de aproape 30%, acesta nefiind insa cel mai performant.

BCR detine recordul pe ultimele 36 de luni, cu o evolutie pozitiva de peste 40% a valorii activelor, din care 8,2 puncte procentuale numai in ultimele 12 luni. O crestere de peste 8 procente a inregistrat si fondul Raiffeisen - 8,5%, mai exact.

Cele mai multe banci din Romania au acum cate un fond de investitii mai mult decat pregatit sa va ruleze banii pentru a-i inmulti, asta daca alegeti un fond cu risc scazut.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix

Dupa cum le spune si numele, acestea se axeaza intr-o proportie ridicata in obligatiuni, fie ca sunt obligatiuni de stat, municipale sau corporative. Restul banilor sunt investiti in alte instrumente cu grad scazut de risc, cum ar fi depozitele bancare.

Si pe aceasta portiune fondurile care s-au batut pentru suprematie au fost Certinvest si BCR. De aceasta data, BCR a avut o evolutie uimitoare in ultimele 12 luni - 9,1%, in timp ce pentru ultimele 36 de luni cresterea a fost de 40,6%.

In schimb, Certinvest a inregistrat, in ultimul an, o evolutie pozitiva de 8,6%, iar per total in ultimele luni cresterea valorii activelor a fost de 43,5%, una dintre cele mai bune evolutii, daca nu chiar cea mai buna.

Fondurile diversificate

In cazul acestora, la subcategoria fondurilor defensive, castigatorul, din punct de vedere al ultimelor 12 luni, a fost Carpatica, cu o crestere de 12%.

Acest fond are mai bine de 55% din activele nete investite in certificate de depozit si depozite bancare, 30% sunt implicate in obligatiuni peste 10% in actiuni cotate si restul in alte instrumente de investitii.

Pe nisa fondurilor echilibrate, OTP Balansis a fost cel care a avut cea mai buna performanta, dupa ce ultimul an i-a adus o crestere a activelor de peste 11%, acesta fiind urmat de KD Optimus cu o crestere de 7,2%.

OTP Balansis are mai bine de 40% din active investite in actiuni cotate si cate 20% in depozite bancare si obligatiuni. La fondurile dinamice, Carpatica Stocks este fondul cu cea ma buna evolutie - 7,5%.

Pe segmentul fondurilor flexibile, "Diverso" si "Actiuni" ale BRD "au facut legea", ambele fonduri inregistrand evolutii de peste 11%. Daca Diverso are 40% din active in actiuni cotate la bursa, Actiuni isi merita numele, in conditiile in care peste 75% din active sunt in actiuni.

Fondurile de actiuni

Aici unele fonduri au cunoscut scaderi greu de trecut cu vederea. Un astfel de caz este cel al fondului Active care in ultimul si-a depreciat valoarea activelor cu peste 8%, iar in ultimii trei ani cu peste 36%. La fel s-a intamplat si cu BT Maxim, caruia anii de criza i-au adus o "gaura" in active de 43,5%.

Cele mai grele caderi, le-au avut, in ultimele 36 de luni, Omninvest - 64,7% si Raiffeisen Actiuni cu peste 51%. BT Index si KD Maximus au avut cresteri de 11,8 si respectiv, 12% in ultimul an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#fonduri investitii banci, #diversificate actuni echilibrate, #scaderi randament evolutie , #actiuni
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
E CA SI CUM AI DEPUNE BANII LA CARITAS SI NISTE *** SE JOACA CU BANII TAI.
Poza Adrian_Marinescu
Adrian_Marinescu
rank 5