Cum ştii dacă ești acționar în Cuponiada din anii '90. Pașii pentru a intra în posesia dividendelor care nu au fost încasate

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 03:26
21748 citiri
Cum ştii dacă ești acționar în Cuponiada din anii '90. Pașii pentru a intra în posesia dividendelor care nu au fost încasate

Cuponiada, procesul de privatizare în masă care a debutat la începutul anilor '90 şi care i-a făcut pe români acţionari la societăţile deţinute anterior de stat, este posibil să te prindă din urmă şi să te găsească acţionar. Acest demers a fost şi primul examen al capitalismului picat cu brio de România.

Populatia care împlinise vârsta de 18 ani la sfârşitul anului 1990 a devenit acţionară la fabricile, uzinele şi societăţile din România, în urma Marii privatizări în masă, cea care a avut loc între anii 1991-1994, si când fiecare adult a primit certificate de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 de lei, la vremea respectivă.

Potrivit datelor centralizate de către Depozitarul Central, deşi mulţi dintre cei care au devenit acţionari şi-au vândut deţinerile între timp, au rămas circa 8 milioane de romani care mai au acţiuni primite în timpul Marii privatizări. Iar dintre aceştia, 4,5 milioane sunt complet inactivi, ceea ce inseamna ca nu şi-au ridicat dividendele si nu au solicitat informaţii despre acţiunile deţinute.

“Unii dintre aceşti români au uitat că au acţiuni, din momentul în care nu au mai primit înştiinţările legate de dividendele primite, în timp ce alţii au decedat şi nu au spus nimănui despre aceste acţiuni.

Totuşi, trebuie ştiut că aceste acţiuni rămase nefolosite nu dispar sau sunt transferate înapoi companiei după decesul titularului, ci „aşteaptă” să fie revendicate, putând să le aducă sume de bani măricele moştenitorilor”, potrivit avocatnet.ro.

În urma declaraţiilor din ultimii ani, venite din partea reprezentanţilor Bursei de Vaori Bucuresti (BVB) si din partea celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), valoarea acţiunilor deţinute de cei circa 4,5 milioane de români este evaluată la suma de 250-350 milioane euro.

În situatia în care o persoană care a decedat deţinea acţiuni din acea perioada şi pentru includerea acestor bunuri imobiliare în masa succesorală, moştenitorii se pot adresa notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare, fie acţiuni, fie obligaţiuni, fie titluri de stat etc., ale persoanei decedate, conform informaţiilor de pe site-ul Depozitarului Central.

Cât plăteşti pentru eliberarea extrasului de cont din Depozitarul Central

“Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Eliberarea sumarului de cont, care conţine toate datele despre acţiunile şi companiile la care sunt înregistrate, se face, contracost, pentru 18 lei per solicitare.

Pentru a obţine acest sumar de cont, trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont şi o copie a actului de identitate (documentul trebuie să fie prezentat în original, dacă documentele se predau fizic la sediul Depozitarului).

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitorul va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor.

Tariful perceput pentru transferul acţiunilor în contul moştenitorului sau moştenitorilor este de 20 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiunile ce se transferă”, mai noteaza avocatnet.ro.

Ce se întâmplă cu dividendele cuvenite defunctului şi care nu au fost încasate

Mai mult, moştenitorii acţionarilor din timpul Marii privatizări trebuie să ştie că, pe lângă acţiunile persoanei decedate, pot primi şi dividendele cuvenite defunctului, care nu au fost încasate (în cazul în care termenul pentru ridicarea lor nu s-a prescris).

Astfel, după înregistrarea transferului de proprietate a acţiunilor din contul persoanei decedate în contul moştenitorului, aceştia trebuie să se informeze despre dividendele oferite de societatea emitentă a acţiunilor şi să solicite Depozitarului Central efectuarea demersurilor necesare în vederea încasării acestora de către noul titular.

Ce faci în cazul în care nu ştii dacă ai sau nu acţiuni din timpul Cuponiadei

În această situaţie poţi solicita Depozitarului Central un istoric de cont, în care vei primi informaţii despre schimbările survenite asupra acţiunilor primite în timpul procesului de privatizare în masă.

Toate informaţiile despre acţiunile din timpul Cunponiadei se regăsesc în Secţiunea I a Depozitarului Central. Aici este secţiunea conturilor individuale, în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele şi pe seama proprietarului şi conţine informaţii referitoare la identificarea fiecărui deţinător de acţiuni şi la acţiunile deţinute.

"Acest istoric de cont va oferi, în ordine cronologică, o detaliere a activităţii realizate cu acţiunile respectivului titular şi se poate obţine tot de la Depozitarul Central, în baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont şi a unei copii a actului de identitate. Tariful solicitat pentru eliberarea istoricului de cont este de 15 lei pentru fiecare societate la care deţine acţiuni".

Citeste si:
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...