Europarlamentarul Ana Gomes: Romania poate sa interzica actiunile la purtator, daca exista vointa politica

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 08:51
3454 citiri
Europarlamentarul Ana Gomes: Romania poate sa interzica actiunile la purtator, daca exista vointa politica
Foto: Facebook European Parliament

Europarlamentarul Ana Gomes, vicepresedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European, a declarat, vineri, ca Portugalia a interzis complet actiunile la purtator, iar Romania poate face acelasi lucru, daca exista "vointa politica". Gomes spune ca lipsa acestei vointe este si motivul pentru care tarile membre UE nu au reusit sa lupte suficient de bine impotriva a ceea ce ascund actiunile la purtator.

"Nu este suficient sa interzici actiunile la purtator, pentru ca exista si firme care sunt detinute de alte firme, off-shore-urile, care bineinteles ca au aceste actiuni la purtator. De ce a facut Portugalia acest lucru, de ce a luat aceste masuri? Pentru ca a simtit ca este nevoie de astfel de masuri daca ne dorim sa punem in aplicare directiva care lupta impotriva spalarii banilor", a declarat Ana Gomes, vicepresedinte al Comisiei Panama Papers in Parlamentul European, la dezbaterea organizata de RoAction, "Romania la vedere" Actiunile la purtator - sursa de devalizare a fondurilor publice".

Europarlamentarul a amintit ca Portugalia a interzis complet actiunile la purtator, iar Romania poate face acelasi lucru, daca exista "vointa politica".

"Am vazut ce s-a intamplat cu opinia publica odata cu scandalul produs de dosarul Panama Papers. Daca a reusit Portugalia, poate si Romania, daca este vointa politica. Raportul Panama Papers, pe care il am cu mine, are o concluzie conform careia totul este posibil atunci cand exista vointa politica", a spus Ana Gomes.

Ea considera ca aceasta vointa politica este de fapt si motivul pentru care tarile membre UE nu au luptat suficient de bine impotriva a ceea ce ascund actiunile la purtator.

"Singurul motiv pentru care noi, la nivelul UE nu am luptat mai bine impotriva industriei secretelor off-shore-urilor este ca nu a existat vointa politica suficienta in statele membre", a subliniat Gomes.

Europarlamentarul a mentionat si activitatea jurnalistilor in descoperirea neregulilor si coruptiei din sistem, amintit aici de jurnalista malteza Daphne Galizia, care a coordonat investigatia Panama Papers si care a fostul ucisa luna trecuta.

"Am mentionat activitatea jurnalistilor. Cu cateva zile inainte de a vota in comisie cu privire la dosarul Panama ne-a socat vestea uciderii jurnalistei din Malta. Este de remarcat ca nu s-a abatut de la acest drum de a expune coruptia, dar a platit cu pretul vietii. Trebuie sa ne asteptam la mobilizari si din partea societatii civile si bineinteles ca unii dintre intermediari sunt jurnalistii", a subliniat Gomes.

Dezbaterea organizata de RoAction a vizat initiativa cetateneasca de modificare a Legii societatilor nr. 31/1990, astfel incat sa fie eliminate actiunile la purtator. Proiectul de lege a fost publicat in Monitorul Oficial in 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnaturi pentru a deveni propunere legislativa si sa ajunga in Parlament.

Potrivit RoAction, in prezent in Romania functioneaza 384 de societati care au actiuni la purtator, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Organizatia sustine ca prin actiunile la purtator societatile comerciale pot deturna cel mai usor banii publici, pentru ca pot trece de la o persoana la alta fara limitari sau confirmari, facilitand, astfel, evaziunea fiscala.

Membrii organizatiei subliniaza faptul ca sunt deja state care au interzis actiunile la purtator, precum Belgia, in 2008, Cehia, in 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, in 2015.

La dezbaterea de vineri au participat europarlamentarul Ana Gomes, Irina Lonean de la Transparency International, fondatoarea Funky Citizens Elena Calistru, jurnalista Rise Project Ana Poenariu, Raluca Feher, de la Frontline Club Bucharest, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ciprian Bogdan si Victoria Stoiciu, Friedrich-Ebert-Stiftung.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#actiuni purtator Romania, #actiuni purtator interzicere proiect lege , #actiuni