OPEC a decis reducerea productiei, apar primele efecte: Pretul titeiului a crescut, ca si actiunile companiilor energetice

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 15:24
3957 citiri
OPEC a decis reducerea productiei, apar primele efecte: Pretul titeiului a crescut, ca si actiunile companiilor energetice

Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis sa reduca productia de "aur negru", asa ca pretul titeiului pe burse a crescut, la fel ca si actiunile companiilor energetice.

Petrolul Brent, care se tranzactioneaza la Londra - si e relevant pentru piata europeana - a inregistrat un avans de 1,23%, joi, pana la 52,56 de dolari pe baril, in timp ce la bursa din New York, pretul titeiului era de 50,03 de dolari pe baril, mai mare cu 1,2% fata de ziua precedenta, transmite Market Watch.

Aceste aprecieri vin dupa ce, miercuri, statele membre OPEC au cazut de acord sa reduca productia, in conditiile in care pe piata exista o mare cantitate de petrol in exces, care a tinut preturile la un nivel foarte scazut.

Mai exact, cotatia actuala este la jumatate fata de cea de la mijlocul anului 2014.

In total, statele membre OPEC s-au angajat sa reduca productia zilnica cu 32,5 milioane de barili, care reprezinta 1% din totalul la nivel global. Cea mai mare parte, 486.000 de barili, va fi suportata de Arabia Saudita, liderul gruparii vazuta de unii analisti ca un cartel.

Irakul s-a razgandit in ultimul moment si a acceptat sa reduca productia zilnica cu 200.000 de barili.

Insa avand in vedere ca OPEC nu poate forta tarile membre sa puna in aplicare acordul, ci doar sa mearga pe incredere, ramane de vazut daca aceste reduceri chiar vor avea loc. Gruparea se va reuni peste sase luni pentru a evalua situatia.

Anuntul privind reducerea productiei de petrol a condus la aprecierea actiunilor companiilor energetice listate la bursa. Dintre cele 36 de societati care se afla pe bursa americana, 16 au avut parte de cresteri de peste 10% ale actiunilor, dupa anuntul OPEC.

Sursa: Market Watch

Pe de alta parte, bursa europeana e pe rosu. Indicele care cuprinde cele mai mari companii de pe Batranul Continent listate pe piata de capital, FTEU3, a pierdut 0,3%, indicele german DAX a scazut tot cu 0,3%, in timp ce indicele FTSE 100 de la Londra a inregistrat o reducere cu 0,2%.

Acordul OPEC, care aduce prima reducere a productiei de petrol din 2008 incoace, cuprinde si cateva state care nu sunt membre, printre care Rusia si Azerbaidjan.

"OPEC a facut tot posibilul ca sa stabilizeze pretul petrolului in intervalul 50-60 de dolari pe baril, insa daca nu va reusi sa implementeze acordul incheiat miercuri, atunci titeiul va ajunge din nou sub pragul de 40 de dolari pe baril", a explicat Tamas Varga, analist la firma de brokeraj PVM Oil Associates din Londra, citat de Reuters.

Pentru romani, o crestere a pretului petrolului se traduce intr-o scumpire a carburantilor, care ar putea fi una destul de semnificativa, avand in vedere si aprecierea dolarului din ultima vreme.

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...