Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei

Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:11
6954 citiri
Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, miercuri, ca tinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilita pentru anul viitor, nu va fi depasita, in ciuda dublarii alocatiilor pentru copii.

Solutiile, spune el, vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de cresterea veniturilor, fara a fi introduse noi taxe.

Citu a atras atentia ca impactul acestei masuri ar fi de circa 6 miliarde de lei, iar deficitul ar putea ajunge, in lipsa unor masuri de redresare, la peste 4% din PIB.

"Deficitul nu va fi depasit anul viitor, vom gasi solutii sa ramana in 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor. Solutiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi", a spus ministrul, citat de News.ro.

Proiectul de lege propus de PSD privind dublarea alocatiilor pentru copii a fost votat azi in Camera Deputatilor, for decizional.

Au fost 179 de voturi pentru, 0 impotriva si 29 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial.

Asadar, cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi majorat astfel:

  • 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

Dezbateri aprinse

In timpul dezbaterii proiectului de lege, Ioana Constantin, secretar de stat in Ministerul Muncii, a spus ca Guvernul nu este impotriva dublarii alocatiilor, precizand insa ca este nevoie de o discutie mai ampla.

"Nu suntem impotriva masurii, insa este nevoie de o discutie mai aplicata. Credem ca este nevoie de o discutie mai ampla pe acest subiect. Discutam de un buget deja croit si aceste sume au aparut peste noapte in comisie si este necesara o dezbatere mai ampla", a precizat aceasta.

In replica, deputatul PSD Daniel Suciu a spus ca, la inceputul anului, cand PNL a propus dublarea alocatiilor, Guvernul PSD a gasit banii necesari, desi bugetul era facut.

"La inceputul anului, Robert Sighiartau a spus: va solicit, in numele copiilor, sa votati acest amendament, viitorul copiilor nu se negociaza. Si atunci, la momentul elaborarii bugetului, a trecut acest amendament si la momentul respectiv bugetul era croit. Sper ca va veti invata ca pe subiecte sensibile nu va puteti juca.

Astazi PSD sustine cu tarie dublarea alocatiilor, asa cum a fost in comisie. Noi am facut dublarea alocatiilor, acum va provoc sa faceti acelasi lucru", a declarat Suciu.

Deputatul PNL Dan Vilceanu le-a cerut insa social-democratilor sa spuna de unde se pot lua bani pentru dublarea alocatiilor.

"Vorbim de un proiect in care dvs ati inventat pokerul parlamentar. Vreti dublarea dublarii. Ce vreti astazi costa de trei ori mai mult. De unde vreti sa luam banii? De la spitale, scoli, ISU? Spuneti de unde si luam banii si facem dublarea dublarii", a mentionat Vilceanu.

Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a votat, marti, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocatiei pentru copiii intre 2 si 18 ani la 300 de lei si la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Proiectul a fost adoptat de Senat inca din 11 martie.

Alocatiile s-au dublat si in februarie, la propunerea PNL

Alocatiile copiilor s-au dublat si la inceputul anului, de la 84 de lei la 150 de lei, dupa ce parlamentarii au votat, in februarie, un amendament PNL in acest sens la Legea bugetului de stat.

Totodata, alocatiile pentru copiii de pana la 2 ani s-au majorat de la 200 la 300 de lei. Au fost 123 de voturi pentru si 119 impotriva la amendamentul initiat de liberalul Robert Sighiartau.

Liberalii spuneau atunci ca impactul bugetar va fi de 2,13 miliarde de lei, iar ca sursa de finantare au indicat excedentul asigurarilor sociale.

Cele mai avantajoase 10 credite ipotecare. Procentele pot scădea și la jumătate față de cele cu dobândă variabilă
Cele mai avantajoase 10 credite ipotecare. Procentele pot scădea și la jumătate față de cele cu dobândă variabilă
În contextul în care dobânzile variabile au ajuns la un nivel aproape dublu față de dobânda fixă, majoritatea băncilor au introdus în oferta lor creditul ipotecar cu dobândă fixă pe...
Waze alertează utilizatorii în legătură cu ambulanțele și mașinile de pompieri. De ce este importantă această funcție
Waze alertează utilizatorii în legătură cu ambulanțele și mașinile de pompieri. De ce este importantă această funcție
Waze a devenit un instrument modern valoros pentru a evita traficul intens și pentru a găsi cele mai rapide rute, dar aplicația este echipată și cu multe funcții suplimentare care contribuie...
#dublare alocatii impact, #dublare alocatii deficit , #alocatii copii
  1. Cele mai avantajoase 10 credite ipotecare. Procentele pot scădea și la jumătate față de cele cu dobândă variabilă
  2. Protejează centrala termică cu UPS Strong Euro Power înainte de sezonul rece – pentru un cămin sigur și confortabil
  3. Waze alertează utilizatorii în legătură cu ambulanțele și mașinile de pompieri. De ce este importantă această funcție
  4. Nou record al deficitului comercial. Importurile României au crescut masiv în 2024, exporturile s-au diminuat
  5. Ieftinire substanțială a carburanților în prima zi de școală. Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină
  6. De ce prețurile caselor din București sunt la jumătate față de Budapesta
  7. Cum ar arăta Dacia 1300 ca o mașină electrică modernă. Conceptul clasicului coupe Renault R17, inspirat de berlină FOTO VIDEO
  8. Locurile de muncă din SUA, sub așteptări în luna august – TradeVille
  9. Producătorii auto europeni ar putea să plătească penalități de 15 miliarde de euro. Cauza este legată de vânzarea vehiculelor electrice
  10. România, strânsă cu ușa de UE să-și protejeze pădurile. La noi „lemnul este o resursă regenerabilă de bani negri”