Împrumuturi ”suspecte” de peste un milliard de lire sterline acordate unor firme din Anglia în timpul pandemiei. Guvernul britanic vorbește despre fraudă

Duminica, 04 Septembrie 2022, ora 07:48
2766 citiri
Împrumuturi ”suspecte” de peste un milliard de lire sterline acordate unor firme din Anglia în timpul pandemiei. Guvernul britanic vorbește despre fraudă
Guvernul britanic suspectează o fraudare a schemei de ajutor pentru firme din perioada pandemiei FOTO Hepta

Guvernul britanic urmează să publice date care arată că împrumuturi pentru întreprinderi mici de aproximativ 1,1 miliarde de lire sterline de (1,27 miliarde de dolari), acordate în cadrul unei scheme de creditare de urgenţă în contextul COVID-19 au fost clasificate drept suspecte de fraudă.

Băncile britanice au acordat în total ”împrumuturi de redresare” în valoare de 47 de miliarde de lire sterline, garantate de guvern, destinate întreprinderilor mici aflate în dificultate din cauza restricţiilor legate de COVID-19, din mai 2020.

Momentul publicării raportului nu a fost stabilit, iar datele nu au fost încă finalizate, a spus sursa, care are cunoştinţe directă asupra datelor.

Cele 1,1 miliarde de lire sterline reprezintă nivelul actual de împrumuturi care au fost semnalate ca suspecte, dar ar putea ieşi la iveală mai multe.

”Continuăm să luptăm împotriva fraudei legată de schema de sprijin pentru COVID-19 şi nu îi vom tolera pe cei care încearcă să fraudeze consumatorii şi contribuabilii”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Schemele de sprijin au fost implementate rapid pentru a salva locuri de muncă, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că estimările de fraudă vor varia daţă de eventualele pierderi, deoarece unele fonduri pot fi recuperate sau rambursate.

Estimarea actuală a guvernului pentru frauda creditelor de redresare este pentru un total final de 3,3 miliarde de lire sterline, sau 7,5% din totalul împrumutat, a spus purtătorul de cuvânt.

Pe lângă frauda suspectată, băncile au pretins garanţii guvernamentale în valoare de 2,6 miliarde de lire sterline pentru împrumuturile care erau în stare de nerambursare, în creştere faţă de 1,6 miliarde de lire sterline în luna martie a acestui an, potrivit sursei.

Au fost plătite alte 1,2 miliarde de lire sterline pentru astfel de creanţe, a spus sursa, faţă de cereri de 350 de milioane de lire sterline la 31 martie, potrivit datelor publicate ultima dată pe 28 iulie.

Împrumuturi de aproximativ 28,3 miliarde de lire sterline sunt rambursate la termen, arată datele de la sursă, în timp ce alte 4,7 miliarde din total au fost rambursate integral.

Schema a fost mult timp urmărită de îngrijorări cu privire la un risc ridicat de fraudă, deoarece guvernul a instituit-o cu puţine verificări asupra împrumutaţilor.

În cadrul schemei, au fost acordate îÎmprumuturi de până la 50.000 de lire sterline fiecare, unui număr de 1,6 milioane de beneficiari.

Comisia de Conturi Publice a Parlamentului a estimat în aprilie că împorumuturi comulate de 4,9 miliarde de lire sterline î ar putea fi în cele din urmă frauduloase.

Oficiul Naţional de Audit, care examinează cheltuielile din sectorul public, a declarat în decembrie că guvernul nu s-a protejat împotriva fraudei în această schemă, expunându-se la pierderi de miliarde de lire sterline.

Un ministru din guvern, Theodore Agnew, a demisionat în ianuarie în semn de protest faţă de gestionarea schemei, declarând că eforturile de a opri abuzurile frauduloase asupra împrumuturilor sunt ”nefericite”.

#bani, #lire sterline, #anglia, #covid, #frauda , #Marea Britanie