Aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asig nu afecteaza activitatea societatii (Video)

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 14:40
1895 citiri
Aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asig nu afecteaza activitatea societatii (Video)

Aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asig nu afecteaza activitatea de baza a societatii, care emite in continuare polite de asigurari si are relatii comerciale normale, a declarat, luni, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

"Aplicarea masurilor de rezolutie nu afecteaza activitatea de baza a societatii, care emite in continuare polite de asigurari, are relatii comerciale normale, deci nu are niciun impact", a mentionat Negritoiu (foto).

Probleme financiare pentru o companie de asigurari

Potrivit presedintelui ASF, din discutiile cu conducerea societatii a reiesit ca societatea Carpatica Asig "si-a imbunatatit plata despagubirilor".

"Noua ne-au spus dimineata (luni - n. red.) ca sunt cu despagubirile la zi. Am avut o discutie cu Consiliul de Administratie dimineata pe acest subiect si mi-au spus ca si-au imbunatatit plata despagubirilor. Asta trebuie sa vedem", a adaugat Misu Negritoiu.

Intrebat daca exista riscul ca societatea Carpatica Asig sa intre in faliment in cazul in care tranzactia cu un investitor nu va fi incheiata, presedintele ASF a raspuns negativ.

"Nu neaparat. Tranzactia este parte din pachet, dar noi avem acolo doua termene - pe trei luni si pe sase luni, in care trebuie restabiliti indicatorii financiari si apoi vedem... Cand ajungem peste maximum sase luni, aducem planul de redresare", a mai spus Negritoiu.

La finalul anului trecut, actionarii Carpatica Asig au anuntat ca se afla in negocieri avansate cu mai multi investitori.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul societatii de asigurari Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de catre autoritate in vederea redresarii, respectiv vanzarii, se arata intr-un comunicat al ASF.

Prin mecanismul de rezolutie se doreste o interventie a autoritatii in cazul in care o companie de asigurare nu poate indeplini cerintele legale, inainte de a intra in faliment.

Astfel, intr-un interval de cel mult 6 luni, ASF va intocmi Planul de rezolutie si se va asigura ca un evaluator independent va efectua o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului, ca etape premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie.

Carpatica Asig, la finalul procedurii de redresare financiara - ce se va intampla cu societatea

In plus, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31.12.2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al Carpatica Asig va trebui sa continue demersurile pentru atragerea unui investitor strategic, sa incheie tranzactia de vanzare si sa restabileasca nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata.

De asemenea, conducerea societatii va trebui sa restabileasca nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 1.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

In plus, conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

Potrivit reglementarilor in vigoare, mecanismul de rezolutie presupune interventia autoritatii in domeniu in situatia in care nu exista perspective rezonabile ca starea de dificultate majora a asiguratorului sa poata fi inlaturata intr-o perioada rezonabila prin masuri alternative sau prin masuri de supraveghere. In plus, mecanismul permite valorificarea activelor bune ale societatii de asigurari pentru despagubirea clientilor.

Carpatica Asig, la finalul procedurii de redresare financiara - ce se va intampla cu societatea

Carpatica Asig se afla, de la inceputul anului 2014, intr-un program de redresare financiara si ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, sa atraga un investitor strategic pana la jumatatea lunii decembrie 2015.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...