Carpatica Asig va intra in faliment - ce alte companii de asigurari au mari probleme

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 20:03
8650 citiri
Carpatica Asig va intra in faliment - ce alte companii de asigurari au mari probleme

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis miercuri ridicarea autorizatiei de functionare a Carpatica Asig, care urmeaza sa intre in faliment. Carpatica Asig este al doilea mare asigurator din Romania care intra in procedura falimentului, dupa Astra.

ASF a precizat ca a decis "retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 (republicata) si Legii 85/2014".

ASF a decis pe 25 ianuarie intrarea Carpatica Asig in rezolutie, o situatie similara insolventei, intr-o incercare de a evita falimentul societatii de asigurari.

Autoritatea de supraveghere a asteptat un potential investitor care sa preia Carpatica Asig si care sa investeasca sumele necesare salvarii companiei.

Singura oferta, venita din partea firmei International Insurance Consortium, inregistrata in Olanda, a fost considerata insuficienta si a fost respinsa de catre ASF in 9 iunie.

In plus, autoritatea a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost inlocuita temporar cu Fondul de Garantare a Asiguratilor.

In prezent, toata fosta conducere Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie si Oprea Carabulea - este cercetata penal sub acuzatia de constituire de grup infractional organizat. Persoanele in cauza sunt acuzate ca ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a pacali un potential investitor.

In august 2015, ASF a decis sa ceara falimentul Astra Asigurari, liderul pietei RCA la acea vreme, care in prezent se afla in procedura de lichidare.

In cazul unui alt asigurator important, Euroins, ASF a hotarat in 14 octombrie 2015 sa deschida procedura de redresare financiara, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

De asemenea, City Insurance se afla tot in redresare financiara, iar ASF i-a obligat recent pe actionarii companiei sa majoreze capitalul social cu 30 milioane euro pana la 30 septembrie, asiguratorul fiind obligat, de asemenea, sa recupereze imprumuturile acordate altor firme din acelasi grup.

Citeste si:
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu a declarat luni, 25 octombrie, că partidul său nu va vota în Parlament un guvern minoritar PNL şi consideră că refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR pare o...
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat luni, 25 octombrie, la Parlament, înaintea întâlnirii cu președintele USR Dacian Cioloș, că a fost mandatat de conducerea PNL pentru formarea...
Sursa: NEWS.RO