CASCO si RCA "sapa" profiturile asiguratorilor

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:50
2615 citiri
CASCO si RCA "sapa" profiturile asiguratorilor
Foto: auto-insurance.octopis.com

Aproape 66% din totalul asigurarilor subscrise in anul 2010 s-au intors la clienti. Astfel, din cele peste 8,36 miliarde lei, sume incasate pe asigurarile generale si de viata, aproape 5,5 miliarde au fost platite asiguratilor, beneficiarilor de contracte si pagubitilor.

La nivel total, piata asigurarilor a scazut anul trecut, fata de 2009. Principalul motiv al declinului il reprezinta scaderea vanzarilor si a leasingului auto, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul conferintei organizate, joi, de arbitrul asigurarilor.

Din sumele platite inapoi catre clienti, peste 4,75 miliarde lei s-au dus pentru asigurarile generale, in timp ce aproximativ 700 de milioane lei au fost dati pentru asigurari de viata.

Piata romaneasca este dependenta de asigurarile auto, fapt care o face foarte vulnerabila cand vine vorba de piata autoturismelor. Mai bine de 60% din subscrierile de asigurari provin de pe segmentul auto, astfel ca cel mai mult s-a simtit, cum era evident, in politele Casco, acest segment scazand in 2010 cu peste 25%.

Lupta asiguratorilor se duce pe profit

"Pretul a fost principalul element care a facut diferentierea. Lupta acum este pentru profitabilitate. Tinta noastra este sa ne pastram clientii. Unii dintre ei chiar ne-au adus profit pe conturile pe care le au", a declarat Mihail Tecau, presedintele directoratului BCR Asigurari VIG, in cadrul aceluiasi eveniment.

Tot anul trecut, discutiile cu service-urile s-au intensificat, pentru ca acestea gasisera mai multe moduri prin care sa taxeze suplimentar clientii, asta in detrimentul asiguratorilor.

"Negocierile cu service-urile auto au fost mult mai aspre, dupa discutiile pe care le-am avut cu acestea", a mai spus Tecau.

Legat de distributia incasarilor pe zonele din tara, aproape 50% din primele brute subscrise au fost inregistrate in Bucuresti, se mai arata in datele furnizate de catre CSA. Nord-vestul este pe al doilea loc din punct de vedere al primelor brute subscrise, cu 8,77%.

Ce se asteapta de la asigurarile de viata?

"In 5-7 ani, asigurarile de viata vor ajunge sa aiba o valoare de 1,5 - 1,7 miliarde euro", a declarat, la randul sau, Carmen Radu, director general adjunct Eureko Asigurari.

Potrivit acesteia, suma vehiculata este de 4 ori mai mare decat primele brute subscrise in asigurarile de viata, care au ajuns la doar 400 milioane euro, in 2010.

Cat despre evolutia pe acest an, oficialul Eureko a mentionat ca va exista o crestere de 3-5%, dar acest lucru depinde si de piata creditelor. "Ne asteptam sa isi revina si piata de corporate", a mai mentionat Radu.

In 2010, pe acest segment, jucatorii din piata s-au bucurat de o crestere de 2,32%, comparativ cu 2009.

La randul sau, Florina Viziteanu, presedintele directoratului BCR Asigurari de Viata, estimeaza ca piata "pe viata" va creste cu o singura cifra. "Nu cred ca vom mai vedea prea curand o crestere de doua cifre asa cum am vazut inainte de criza", a afirmat Viziteanu.

Din punctul sau de vedere, daca ar fi sa vorbim de anul 2009, acesta a fost marcat de un impact psihologic, principala cauza fiind criza.

"In 2008, chiar ne intrebam cum se va vedea 2009, in aceste conditii. Clientul nostru a reactionat si el emotional, asa ca am asistam la o serie de rascumparari ale politelor", a mai declarat seful BCR Asigurari de Viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#asigurari viata auto generale, #subscrieri polite despagubiri , #asigurari