Cat din tuning-ul masinii iti este asigurat si cine ti-l asigura

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 07:10
4246 citiri
Cat din tuning-ul masinii iti este asigurat si cine ti-l asigura
Foto: drift2motorsport.com

Masinile din Need For Speed (NFS) sunt visul oricarui "alergator" dupa adrenalina, mai ales daca isi doreste sa aiba la indemana o "herghelie" intreaga de cai putere, care isi fac simtita prezenta la fiecare apasare de acceleratie. Cu toate acestea, tunning-ul de masini este mai mult confundat in Romania cu amenajarea exterioara a autovehiculului.

Ai o masina de acest gen si vrei sa o asiguri, dar niciun asigurator de pe piata nu este dispus sa asigure intregul tuning facut. In cel mai bun caz, asiguratorii acopera o foarte mica parte din tuning si nu de fiecare data piesele pe care le-ai vrut tu.

In general, la astfel de masini, nici asiguratorii nu sunt prea dornici sa se implice cu o polita pentru ca, acolo unde este vorba de viteza, se vorbeste in general de o certitudine a unui accident, nu de risc al producerii acestuia.

Dar pentru a nu parea "baietii rai" din aceasta ecuatie, companiile de asigurari asigura separat tuningul, daca modificarile costa mai mult decat procentul acceptat de asigurator din valoarea masinii.

Se asigura doar o mica parte din imbunatatiri

In general, indiferent de asigurator astfel de imbunatatiri ale masinii nu pot fi asigurate intr-un procent mai mare de 15% din valoarea masinii.

"Se accepta, in general, echipamente suplimentare in limita a 12% din suma asigurata a autovehiculului si tot ce inseamna modificare constructiva permanenta. In toate cazurile, solicitantul trebuie sa prezinte facturile de achizitie si montaj", au declarat oficialii Omniasig, pentru Ziare.com.

Preluarea in asigurare se face doar pe baza inspectiei de risc, in urma unui raport care include valoarea elementelor de tuning si riscurile care se cer a fi asigurate.

La randul lor, cei de la Generali Asigurari spun ca cea mai mare parte a tuningurilor se face in special la caroserie (sunt vizibile din exterior) si de multe ori acestea depasesc valoarea masinilor pentru care sunt efectuate.

"Tuningurile duc in general la scaderea gardei la sol a vehiculului (spoilere 'coborate', praguri la fel, jante de aliaj extra-serie, etc.), cu efect de crestere a riscului, avand in vedere starea generala a drumurilor din Romania", a declarat Radu Ionescu, sef serviciu Asigurari auro Generali Asigurari, pentru Ziare.com.

Avand in vedere politica prudentiala de subscriere a companiei, asigurarea unor astfel de riscuri nu constituie un deziderat.

Se plateste, daca tuning-ul a fost asigurat

Daca tuning-ul a fost asigurat corespunzator, la o suma asigurata suplimentara celei a autovehiculului in sine (dovada costului tuning-ului se face, la incheierea asigurarii, cu documente: facturi, devize de lucrari etc.), proprietarul nu trebuie sa se teama ca nu va fi despagubit, ne-au mai spus asiguratorii.

Bineinteles, plata se face daca producerea evenimentului este acoperita prin asigurare si nu este excludere (cum ar fi cazul participarii la curse sau intreceri sportive, indiferent ca sunt oficiale sau nu). In cazul in care tuning-ul nu a fost asigurat suplimentar, ceea ce nu este asigurat nu se despagubeste.

Daca ar fi sa ne uitam la preturile unor kituri exterioare, acestea ajung sa coste de la cateva sute de euro pana la cateva mii, in functie de masina pe care vreti sa o tunati.

Spre exemplu, un kit exterior de la ABT, produs nevopsit care contine prelungire pentru fata, spate si praguri costa 500 de euro, asta pentru un Audi A4. La fel si in cazul in care aveti un Mercedes si nu ati avut, la el, scaune de piele, acestea ajung sa coste 400 de euro.

Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Conform unui raport recent al Wall Street Journal, Apple intenționează să își îmbunătățească noile funcționalități de Inteligență Artificială (AI) utilizând modele dezvoltate de...
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă noi chatboturi AI bazate pe celebrități și influenceri de pe YouTube, conform unui raport recent al The Information. Totuși, aceasta nu este o idee revoluționară, deoarece...
#tuning masini asigurare, #polita separata , #asigurari
  1. Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
  2. Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
  3. Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
  4. One UI 7 vine cu încă o funcție de securitate pe telefoanele Samsung
  5. Dezvăluire surprinzătoare: 57% dintre angajații britanici se bazează pe inteligența artificială pentru a face față volumului de muncă
  6. Logitech lansează Keys-To-Go 2, o tastatură wireless ultra-portabilă. Prețul pentru care o puteți obține
  7. Românii, exasperați de sistemul de reciclare. "Tot proiectul e doar o scumpire de 50 bani. Te plimbi din magazin în magazin până găsești unul funcțional…"
  8. Netflix vrea să le ofere utilizatorilor un abonament gratuit. Cum va funcționa
  9. Cum se poate reseta Google Wallet pe un dispozitiv Android. Tutorial rapid, fără dureri de cap
  10. LeTV revine pe piață cu noul model 4G: L10. Ce știe să facă smartphone-ul