Cat din tuning-ul masinii iti este asigurat si cine ti-l asigura

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 07:10
4269 citiri
Cat din tuning-ul masinii iti este asigurat si cine ti-l asigura
Foto: drift2motorsport.com

Masinile din Need For Speed (NFS) sunt visul oricarui "alergator" dupa adrenalina, mai ales daca isi doreste sa aiba la indemana o "herghelie" intreaga de cai putere, care isi fac simtita prezenta la fiecare apasare de acceleratie. Cu toate acestea, tunning-ul de masini este mai mult confundat in Romania cu amenajarea exterioara a autovehiculului.

Ai o masina de acest gen si vrei sa o asiguri, dar niciun asigurator de pe piata nu este dispus sa asigure intregul tuning facut. In cel mai bun caz, asiguratorii acopera o foarte mica parte din tuning si nu de fiecare data piesele pe care le-ai vrut tu.

In general, la astfel de masini, nici asiguratorii nu sunt prea dornici sa se implice cu o polita pentru ca, acolo unde este vorba de viteza, se vorbeste in general de o certitudine a unui accident, nu de risc al producerii acestuia.

Dar pentru a nu parea "baietii rai" din aceasta ecuatie, companiile de asigurari asigura separat tuningul, daca modificarile costa mai mult decat procentul acceptat de asigurator din valoarea masinii.

Se asigura doar o mica parte din imbunatatiri

In general, indiferent de asigurator astfel de imbunatatiri ale masinii nu pot fi asigurate intr-un procent mai mare de 15% din valoarea masinii.

"Se accepta, in general, echipamente suplimentare in limita a 12% din suma asigurata a autovehiculului si tot ce inseamna modificare constructiva permanenta. In toate cazurile, solicitantul trebuie sa prezinte facturile de achizitie si montaj", au declarat oficialii Omniasig, pentru Ziare.com.

Preluarea in asigurare se face doar pe baza inspectiei de risc, in urma unui raport care include valoarea elementelor de tuning si riscurile care se cer a fi asigurate.

La randul lor, cei de la Generali Asigurari spun ca cea mai mare parte a tuningurilor se face in special la caroserie (sunt vizibile din exterior) si de multe ori acestea depasesc valoarea masinilor pentru care sunt efectuate.

"Tuningurile duc in general la scaderea gardei la sol a vehiculului (spoilere 'coborate', praguri la fel, jante de aliaj extra-serie, etc.), cu efect de crestere a riscului, avand in vedere starea generala a drumurilor din Romania", a declarat Radu Ionescu, sef serviciu Asigurari auro Generali Asigurari, pentru Ziare.com.

Avand in vedere politica prudentiala de subscriere a companiei, asigurarea unor astfel de riscuri nu constituie un deziderat.

Se plateste, daca tuning-ul a fost asigurat

Daca tuning-ul a fost asigurat corespunzator, la o suma asigurata suplimentara celei a autovehiculului in sine (dovada costului tuning-ului se face, la incheierea asigurarii, cu documente: facturi, devize de lucrari etc.), proprietarul nu trebuie sa se teama ca nu va fi despagubit, ne-au mai spus asiguratorii.

Bineinteles, plata se face daca producerea evenimentului este acoperita prin asigurare si nu este excludere (cum ar fi cazul participarii la curse sau intreceri sportive, indiferent ca sunt oficiale sau nu). In cazul in care tuning-ul nu a fost asigurat suplimentar, ceea ce nu este asigurat nu se despagubeste.

Daca ar fi sa ne uitam la preturile unor kituri exterioare, acestea ajung sa coste de la cateva sute de euro pana la cateva mii, in functie de masina pe care vreti sa o tunati.

Spre exemplu, un kit exterior de la ABT, produs nevopsit care contine prelungire pentru fata, spate si praguri costa 500 de euro, asta pentru un Audi A4. La fel si in cazul in care aveti un Mercedes si nu ati avut, la el, scaune de piele, acestea ajung sa coste 400 de euro.

OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
Netflix continuă să își extindă oferta de jocuri gratuite incluse în abonamentul său, adăugând un nou joc multiplayer inspirat de celebra serie sud-coreeană „Squid Game”. În...
#tuning masini asigurare, #polita separata , #asigurari
  1. OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
  2. Netflix își extinde lista de jocuri: Squid Game Multiplayer, anunțat. Când se lansează
  3. Intel explică problemele de stabilitate ale procesoarelor Core 13 și 14
  4. Xiaomi Mix Flip ajunge oficial pe piața europeană. La ce preț este oferit de producător
  5. Spotify se pregătește să lanseze un abonament HiFi pentru a concura cu TIDAL și Apple Music
  6. Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
  7. Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
  8. Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
  9. Țara în care robotaxi-urile sunt extrem de ieftine și schimbă industria transporturilor
  10. Boeing și NASA efectuează teste la sol pentru propulsarea capsulei Starliner