Cate locuinte din Romania sunt asigurate impotriva cutremurelor si inundatiilor

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 19:36
3442 citiri
Cate locuinte din Romania sunt asigurate impotriva cutremurelor si inundatiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD impotriva dezastrelor naturale, cea mai mica pondere a asiguratilor fiind in regiunea Moldova, in timp ce bucurestenii se regasesc la polul opus, datorita achizitiei de imobile prin credit bancar, atentioneaza Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", a declarat directorul general al PAID Romania, Nicoleta Radu-Neacsu.

Daca cutremurul produs sambata noaptea in zona Vrancea, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, nu a produs pagube ale locuintelor, seismul din Italia care a avut loc in august, cu o intensitate de 6,2 grade, a distrus integral multe cladiri si s-a soldat cu persoane decedate.

Ce patim daca vine un cutremur mai mare? 75% din populatie va avea de suferit. Bucurestiul, in mare pericol

In regiunea geografica Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru in Vrancea, doar 15,89% din locuinte sunt asigurate, in timp ce in Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% si respectiv 21,93%.

In Capitala, gradul de asigurare ajunge la 38,51%, in principal datorita contractarii de credite imobiliare, pentru care este obligatorie incheierea unei polite PAD.

PAID a platit despagubiri in luna august in valoare de 228.477 de lei, din care 194.213 de lei pentru polite de tip A, iar 34.264 de lei pentru polite de tip B.

Printr-o polita PAD, in cazul unui dezastru natural (cutremur, inundatie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despagubit cu suma de 20.000 de euro, in timp de proprietarul unei locuinte de tip B are o suma asigurata de 10.000 de euro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#locuinte asigurate cutremur, #locuinte asigurate inundatii, #asigurare cutremur , #asigurari