Ce asigurare de sanatate sa iti faci inainte de a pleca in vacanta in strainatate

Vineri, 06 August 2010, ora 14:50
7407 citiri
Ce asigurare de sanatate sa iti faci inainte de a pleca in vacanta in strainatate

Cei care pleaca in vacanta in strainatate au doua posibilitati in privinta asigurarii fata de riscul de a fi nevoiti sa plateasca pentru probleme medicale: fie cer un card de asigurat, in cazul in care contribuie la fondul de asigurari, fie incheie o polita privata de asigurare.

Cardul este gratuit si este valabil doar in spatiul comunitar. Pentru a-l obtine trebuie indeplinite insa anumite formalitati, scrie Evenimentul Zilei.

El se obtine gratuit de la casele judetene de asigurari, atat pentru adulti cat si pentru copii

"Cei care doresc un astfel de card trebuie sa faca dovada calitatii de asigurat, cu adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Prima adeverinta se obtine chiar de la casa de asigurari pentru persoanele fizice nesalariate, cea de a doua se ia de la angajator, insa trebuie completata dupa modelul ce poate fi descarcat de pe site-ul caselor de asigurari", a explicat Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

Pe langa adeverinta si cerere mai este nevoie de copie dupa actul de identitate, iar in cazul copiilor este nevoie doar de copie dupa certificatul de nastere sau actul de identitate.

Cardul este trimis acasa prin curier in termen de sapte zile lucratoare de la data depunerii actelor. Cei care se grabesc pot solicita un certificat provizoriu de inlocuire a cardului care va fi eliberat in 24 de ore.

Cu ajutorul cardului de sanatate beneficiati de servicii, cum ar fi urgentele medico-chirurgicale. Trebuie insa sa aveti si ceva bani pusi deoparte pentru situatiile nefericite in care spitalele de stat unde va prezentati va cer sa platiti suplimentar.

Asigurarile private

Asigurarile private acopera servicii de 50.000 de euro in tarile europene si de 25.000 de euro in restul lumii, pentru persoane sub 65 de ani. Peste aceasta varsta, sumele acoperite scad, ajungand si la 5.000 de euro.

Astfel, pentru persoanele de peste 60 de ani preturile se majoreaza cu 50%, iar varsta maxima este de 70 sau 80 de ani, in functie de firma pe care o alegeti. Pentru cei mai tineri, care merg pentru perioade scurte, costurile sunt mult mai mici. Spre exemplu, o asigurare privata de trei zile la Paris, pentru o persoana de 30 de ani, costa 18 lei. In banii platiti asiguratorilor privati e inclus si un serviciu in plus: repatriere in caz de deces.

Atentie!

In cazul in care aveti nevoie de asistenta medicala si aveti asigurare privata, trebuie sa sunati la numarul inscris pe polita, altfel riscati sa nu primiti niciun ban. Numarul apartine unei companii care asigura asistenta medicala internationala, care va va deschizande un dosar de dauna.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com