In prag de demitere, Negritoiu spune presei ce nu a fost lasat sa explice in Parlament

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 11:10
6250 citiri
In prag de demitere, Negritoiu spune presei ce nu a fost lasat sa explice in Parlament
Foto: Digi 24 TV

Misu Negritoiu, presedintele ASF, s-a aparat, marti, pe holurile Parlamentului, in fata acuzatiilor aduse de senatorii si deputatii din comisiile de specialitate care au declansat procedura de demitere a sa. Negritoiu s-a plans ca nu a fost lasat sa isi prezinte raportul de activitate si a sustinut ca si-a respectat toate angajamentele.

Presedintele ASF a facut declaratii pe holurile Palatului Parlamentului, in contextul in care luni comisiile de specialitate au demarat procedura demiterii sale din functie, urmand ca decizia sa fie votata de plenul Parlamentului.

Misu Negritoiu si-a facut un scurt bilant in fata jurnalistilor prezenti, sustinand ca si-a dus la indeplinire angajamentele asumate la preluarea mandatului.

"Am intalnit oameni cu curaj, oameni determinati, m-am bucurat de sprijin, am preluat o institutie in blocaj. Am raspuns unei invitatii de a iesi dintr-o stare de impas, invitatie politica de altfel, si am dus la capat constructia institutionala", a declarat Misu Negritoiu, care a fost propus si sustinut la conducerea ASF de catre PSD.

Acesta sustine ca a transformat ASF intr-o "institutie moderna, eficienta, competenta si dezinhibata", iar cea mai buna dovada este faptul ca in prezent face "analize independente" si ia decizii care "produc efecte in piata", devenind totodata "o institutie simplificata, cu mare grija pe gestiunea resurselor publice".

"Am facut o economie de peste 100 de milioane de lei", a mai subliniat Misu Negritoiu, precizand ca si-a dorit sa ajunga la acest moment, in care poate prezenta "doua rapoarte fundamentale pentru transformarea institutionala si a pietelor", rapoarte care "trebuiau analizate de colegii parlamentari".

Presedintele ASF a precizat ca se refera la raportul anual pe 2015 si la raportul privind evolutia pietelor financiare nebancare.

"Am facut in 2 ani si jumatate ce trebuia, poate, sa fie facut in ultimii 10 ani de la aderarea la UE. Imi asum terapia soc pe care am produs-o in piata. Am ridicat valul de pe pietele financiar-nebancare", a mai subliniat acesta, adaugand ca s-a ajuns si la "un echilibru financiar care pune temelia protectiei consumatorilor".

"Plata pagubelor in asigurari trebuie sa fie un proces automat, dar nu se putea face pana cand nu asezam piata pe baze solide. In doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimba complet cadrul juridic atat al pietei asigurarilor, cat si al pietei de capital. Provocarea astazi este in executie, in aplicarea acestor legi", a mai declarat Misu Negritoiu, subliniind faptul ca dupa doi ani si jumatate de mandat s-a ajuns la "o piata in care sa beneficieze majoritatea, nu o piata pe care sa o foloseasca discretionar o minoritate".

"Probabil este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceasta pozitie, cu aceste provocari, mai mult de 2 ani si jumatate. Inteleg ca mandatul meu se apropie de sfarsit, dar plec cu implinirea ca am facut ceea ce am promis (...) Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu si lung. Am pus bazele unei piete sanatoase, am colaborat cu institutii financiare internationale, cu autoritatile europene (...) Daca aceasta abordare a fost gresita, o sa fiu judecat si inteleg ca voi fi judecat", le-a mai spus Misu Negritoiu jurnalistilor.

Ce reproseaza Parlamentului

In ceea ce priveste revocarea sa, seful ASF a dezvaluit ca a trimis doua scrisori la Parlament, dar doar una a fost data publicitatii.

"Convocarea mea in comisiile parlamentare a fost evident mai mult un exercitiu mediatic. In audierile anterioare a fost un monolog, nu un dialog. E prea mare diferenta de abordare intre ce a fost acolo si ceea ce am fi putut sa discutam pe baza rapoartelor", a mai afirmat el.

In plus, acesta a explicat ca nu s-a mai prezentat luni la comisii pentru ca erau convocate doar 2, nu 4.

"Deci procedural nu am fost convocat reglementar (...) Am cerut sa mi se identifice motivele, sa ma pot pregati, si reprogamarea, ca sa pot sa ma apar. Nu am primit niciun raspuns", a spus acesta, dezvaluind ca la Parlament au fost trimise si "alte scrisori", de catre institutii europene, care "nu sunt facute publice".

Intrebat de jurnalisti daca isi da demisia, ca urmare a raportului negativ dat in comisii, Misu Negritoiu a raspuns: "Eu nu stiu de niciun raport al comisiei de specialitate, asta si solicitam in scris de vineri".

"Am zis ca nu imi dau demisia, acum cred ca ar fi si imposibil, pentru ca sunt intr-o procedura parlamentara. Asteptam sa produca efectul, de fapt, cred ca nu mai e nicio diferenta", a adaugat el.

Misu Negritoiu a mai tinut sa explice faptul ca "autoritatile de supraveghere financiara sunt organizate ca sa limiteze interferenta politicului in activitatea de zi cu zi", in aceasta situatie aflandu-se "Banca centrala, care are in supraveghere sectorul bancar, si ASF pentru sectoarele nebancare".

El a subliniat ca insusi legiuitorul a prevazut pentru aceste doua institutii "un grad de stabilitate", care sa le protejeze de interventia politicului.

Intrebat care este interesul politicului in cazul demiterii sale, Misu Negritoiu a raspuns: "Nu am nicio idee si nici nu vreau sa judec acest lucru".

Conducerea ASF, in frunte cu Misu Negritoiu, este considerata responsabila pentru scandalul pe tema cresterii pretului RCA, care a scos transportatorii in strada, dar si in ceea ce priveste insolventele din ultima vreme de pe piata asigurarilor.

Raportul comisiilor de specialitate va fi trimis Birourilor Permanente ale Parlamentului, care vor stabili data la care va fi convocat plenul pentru a vota asupra revocarii lui Misu Negritoiu din functia de presedinte al ASF.

Ulterior, Parlamentul va numi o noua conducere a ASF, dar nu se stie daca o va face Legislativul actual sau cel viitor, in functie de cat vor dura procedurile de demitere.

Procedurile legale pentru demiterea sefului ASF au demarat lunea trecuta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Misu Negritoiu demis ASF, #Negritoiu bilant ASF , #asigurari